Rigshospitalet afviser at have opfordret mor til at anbefale kræft-tjek med graviditetstest

Læger ville aldrig anbefale mænd at benytte graviditetstest til at tjekke for testikelkræft, lyder det fra Rigshospitalet.

Nej, det kan på ingen måde anbefales, at mænd bør tage en graviditetstest for at holde øje med, om de har testikelkræft. 

Sådan lyder det klare budskab nu fra Rigshospitalet, efter at en mor til en kræftpatient i et heftigt delt Facebook-opslag skrev, at læger samme sted havde opfordret hende til at sprede budskabet om, at unge mænd skulle tage en graviditetstest for at tjekke for testikelkræft.

“DEMENTI: Nej, Rigshospitalet anbefaler IKKE, at unge mænd i alderen 18-40 år tager en graviditetstest for at tjekke, om de har testikelkræft. Facebook-opslag går viralt, men strider med fakta…,” skriver Rigshospitalet således på Twitter.

“I øjeblikket spredes et opslag på Facebook, hvor budskabet er, at testikelkræft kan opdages ved, at man som mand bruger en graviditetstest. Vores frygt er, at folk stoler på testen og derfor ikke kommer til lægen – så hjælp os med at få den rigtige information ud,” skriver Kræftens Bekæmpelse onsdag på Facebook. 

Opslag er slettet

I Mandag Morgens faktatjek-medie, TjekDet, har flere læger desuden betegnet opslaget for at være vildledende. Det har fået moderen til kræftpatienten til at slette Facebook-opslaget, fordi hun ikke ønsker at sprede forkert information, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun fastholder dog, at flere læger på urologisk klinik, afdeling 511 på Rigshospitalet har givet udtryk for, at hun skal sprede budskabet om at teste for testikelkræft med en graviditetstest.

- Flere læger har sagt, at det kan være med til at foregribe begivenhedernes gang, og at man så hurtigere kan komme i behandling, siger moderen til TV 2 Lorry.

Skal tale med lægerne om sagen

Efter at have slettet Facebook-opslaget, der havde mere end 5000 delinger, vil hun ikke længere optræde med navn. 

Hun er mor til en 25-årig mand fra Vestegnen, der fik konstateret testikelkræft for tre år siden. Familien har været til løbende kontrol på Rigshospitalet siden da, og for få dage siden, lagde hun så et billede af en graviditetstest og den omstridte tekst på Facebook. Hun skrev blandt andet:

”Kære alle unge mænd i alderen 18-40 år En hilsen fra Rigshospitalet!! Denne test skal tages en gang årligt. Kan påvise, hvis du har testikelcancer. Venlig hilsen en ramt familie, der har det godt i dag,” skrev hun. 

Mor og søn skal til kontrol på Rigshospitalet igen den 19. august.

- Der vil jeg snakke med dem og spørge, om de har sagt noget forkert til os. For man kan da godt blive forvirret over det her, siger hun til TV 2 Lorry. 

Overlæge tror ikke på mor

På Rigshospitalet er overlæge og professor i Klinisk Onkologi, Gedske Daugaard, klar til at tale med moderen om sagen. Hun er mildest talt overrasket over, at flere læger skulle have anbefalet graviditetstest.

- Det tror jeg simpelthen ikke på. Det ville slet ikke være en anbefaling, vi ville komme med, siger Gedske Daugaard. 

Hun henviser til, at nogle mænd, der har testikelkræft, producerer hormonet hCG, som graviditetstesten reagerer på. Det er dog langt fra alle mænd med testikelkræft, der producerer hCG. En negativ test kan derfor ikke udelukke testikelkræft. 

Men kan det være, at nogle af de her læger kan have sagt noget, der kunne få moderen til at tro noget andet?

- Jeg ville gerne have nogle navne på de her læger. Vi har diskuteret sagen her i dag, og ingen kender noget til det her. Så jeg tror ikke på det, siger Gedske Daugaard til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik