Rigsarkivet digitaliseres: Se fortidens synder

I mere end tre år har Rigsarkivet arbejdet på at få digitaliseret historiske kilder fra den danske kolonitid. Nu kan fem millioner billeder ses.

Har du lyst til at se  billeder af livet på De Vestindiske Øer?

Eller måske læse spændende fortællinger fra kolonitiden?

quote -Kilderne byder på spændende fortællinger, flotte billeder og fascinerede viden, og med digitaliseringen<br />sikrer vi alle adgang til den del af historien, som de Vestindiske Øer og vi har til fælles.

Asbjørn Hellum, Rigsarkivar

Så  kan det være, at du skal udforske siden https://www.virgin-islands-history.org/. 

I år er det nemlig 100 år siden, at Danmark solgte de tre Vestindiske Øer til USA. I den anledning åbner Rigsarkivet for digital adgang til et enormt antal billeder, breve, beskrivelser og andre kilder fra kolonitiden. 

1 km kildemateriale

Det er fire år siden, at Rigsarkivet startede på digitaliseringsprojektet. Og det har i dén grad været et omfattende projekt. Rigsarkivet har digitaliseret historiske kilder svarende til 1.200 hyldemeter - i alt over 5 millioner digitale oplevelser.

 

- Kilderne byder på spændende fortællinger, flotte billeder og fascinerede viden, og med digitaliseringen
sikrer vi alle adgang til den del af historien, som de Vestindiske Øer og vi har til fælles,” siger rigsarkivar
Asbjørn Hellum.

Se beregninger over slaver på St. Thomas 

Det var i midten af 1600-tallet, at norske og danske skibe begyndte at sejle til Vestindien. I 1672 gjorde man under ledelse af Jørgen Iversen Dyppel (1638-1683) som guvernør et nyt, vellykket forsøg på at kolonisere St. Thomas. 

Den største befolkningsgruppe på øerne var slaverne. De var en del af ejernes formue og havde ingen rettigheder. De blev frigivet i 1848. 

Blandt de digitaliserede dokumenter er beregninger over slaver. Dem kan du se her: 

 

(Video: Rigsarkivet)

Sved og knofedt fra frivillige

Det er især frivillige, som har været drivkraften bag projektet. Over 100 frivillige fra blandt andet Danmark og de Vestindiske Øer har brugt tusindvis af timer på at indtaste kilderne elektronisk, så flest muligt kan opleve dem. 

De frivillige kan dog ikke holde fyraften efter lanceringen. Deres arbejde fortsætter, og Rigsarkivet forventer, at de når til vejs ende i udgangen af 2017. Her har de formentlig indtastet 30.000 kilder. 

- Takket være deres indsats tror jeg, at hjemmesiden kan være med til at gøre denne vigtige del af den fælles historie levende for rigtig mange, siger Asbjørn Hellum. 

 

(Video: Rigsarkivet)


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik