Ubådssagens retsopgør: Det vil anklager og forsvarer slås om

Kendte forsvarsadvokater og en tidligere drabsefterforsker giver deres bud på, hvad der bliver retssagens hovedtemaer.

Under den kommende retssag mod den drabssigtede Peter Madsen, vil specialanklager Jakob Buch-Jepsen og forsvarer Betina Hald Engmark strides over en række hovedteamer i anklageskriftet.

Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen har talt med en række kendte forsvarsadvokater og en tidligere drabsefterforsker, der hver især giver deres bud, hvad der bliver de helt store stridspunkter under retssagen, som indledes den 8. marts ved Københavns Byret.

Her nægter den 47-årige opfinder sig skyldig i drab og andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter ved at have bundet Kim Wall på hoved, arme og ben og stukket hende 14 gange i underlivet.  

De vil de slås om

Tidligere drabsefterforsker Kurt Kragh vurderer helt overordnet, at anklagemyndighedens formulering om, at drabet er forberedt og planlagt, bliver et centralt tema.

- Det vil de slås om. Både forsvarer og anklager skal anskueliggøre, at der er tale om forberedelse og planlægning eller det modsatte, siger Kurt Kragh til Ekstra Bladet og påpeger, at det er langt mere strafbart at forberede en kriminel handling, end hvis man har handlet i effekt.

Tidligere drabsefterforsker Kurt Krag arbejdede i 27 år i Rigspolitiets rejsehold.
Tidligere drabsefterforsker Kurt Krag arbejdede i 27 år i Rigspolitiets rejsehold.
Foto: Erik Refner - Scanpix & Ritzau

Ingen vidner eller overvågning

Michael Juul Eriksen, der har adskillige drabssager bag sig som forsvarsadvokat, mener ligeledes, at elementet omkring forberedelse og planlægning bliver et hovedtema i retssagen. Men set gennem en forsvarsadvokats briller, er der visse detaljer, der taler imod den del af anklageskriftet.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har ført flere drabssager.
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har ført flere drabssager.
Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix & Ritzau

- Som jeg ser det, er der ikke nogen vidner, der er heller ikke overvågning eller lignende, så hvad der helt præcist er foregået og i hvilken rækkefølge, har man i princippet kun hans forklaring på og nogle lægelige vurderinger af. Det bliver selvfølgelig et af sagens hovedtemaer, tænker jeg, hvordan det skal fortolkes i forhold til, om hun er blevet stukket, før eller efter hun er død. Man kan også som forsvarer sige, hvor planlagt det kan være, når forklaringen i første omgang er, at hun er blevet sat i land. Det må enhver da kunne sige sig selv, at det ikke tager ret mange dage at få efterprøvet, siger Michael Juul Eriksen til Ekstra Bladet.

To svage punkter

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage, der også har haft flere drabstiltalte klienter, vurderer, at anklagemyndigheden står svagest på to punkter.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage.
Forsvarsadvokat Mette Grith Stage.
Foto: Nils Meilvang - Scanpix & Ritzau

- Dels ved, at der ikke er påvist nogen dødsårsag, dels ved, at man – så vidt jeg har forstået – ikke kan sige med sikkerhed, hvornår Wall er afgået ved døden. Hvis hun er død, før den seksuelle mishandling, han er tiltalt for, så vil det i stedet være usømmelig omgang med lig.

- Hvis anklageren ikke kan bevise, at stikkene er tildelt, mens Wall var i live, kan Madsen ikke dømmes for anden kønslig omgang end samleje. Så jeg kan forestille mig, at denne usikkerhed er noget, som forsvareren vil gøre en del ud af, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik