Rengøringsgigant kan være fortid: Partier vil ud af kontrakten

Det skandaleramte selskab Forenede Service kan være fortid i Helsingør Kommune. Flere partier vil opsige kontrakten, efter nabokommune har trukket stikket.

Når Helsingør Byråd mødes mandag, vil to af partierne foreslå, at administrationen undersøger, om kontrakten med rengøringskoncernen Forenede Service opsiges. Firmaet står for langt størstedelen af rengøringen på kommunens institutioner.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Bag forslaget står partierne Socialdemokratiet og Enhedslisten, der har ladet sin inspirere af nabokommunen Fredensborgs opsigelse af kontrakten. 

Det, der har fået bægeret til at flyde over for de to oppositionspartier er, at Michael Krogh, der ejer 13 procent af virksomheden, tidligere på året blev idømt fængselsstraf og millionbøde for skattesvig. 

- De penge, vi bruger i Helsingør, har vi fået ind i skatteindtægter fra lovlydige firmaer, som betaler deres skat. De penge kan vi jo ikke udbetale til et firma, hvor storaktionæren har prøvet at svindle i skat, og hvor firmaet efterfølgende har erkendt, at man har et ansvar i forhold til at kontrollere at der var betalt skat af de penge, forklarer byrådsmedlem Allan Berg Mortensen (EL) til TV 2 Lorry.

S: Virksomheder skal bidrage til samfundet

Henrik Møller (S) mener ikke, Helsingør Kommune bør samarbejde med en virksomhed, hvor en medejer er dømt for skattesvig. 

- Vi synes ikke, det er ordentligt, det der er sket, og det synes vi, kommunen skal tage konsekvensen af. Det må være rimeligt, at vi også sikrer, at de bidrager til samfundet, siger han til TV 2 Lorry.

Egentlig ville de to partier helst ud af kontrakten med det samme, men da det kan ende med at koste kommunen 50 millioner kroner, vil partierne nu i stedet bede administrationen undersøge om kontrakten er misligholdt og om det er muligt at komme ud af den. 

quote Overfladen var pæn, men bagved var der svindel og bedrag

Steen Gede, tidl. adm. direktør hos Forenede Service til Politiken og Fagbladet 3F

I Fredensborg opsagde man tidligere i år samarbejdet med Forenede Service efter en lang række skandalesager hos selskabet.

Siden 2010 har Forenede Service været i vælten i en række opsigtsvækkende sager om overenskomststridige arbejdsvilkår og dårlige forhold for en del rengøringsmedarbejdere, der er ansat hos underleverandører til koncernen.

De ansatte var ifølge Frederiksborg Amts Avis typisk rumænere. 

Fængselsstraffe og lønfusk

I samme forbindelse er flere personer med serbisk roma-baggrund fra Helsingør blevet idømt fængselsstraffe for blandt andet åger. 

Hvad er åger

Tidligere talte man om udnyttelse af nød, enfoldighed og uerfarenhed. Den mest kendte udnyttelse er at kræve ågerrente af lån til personer i pengenød; afgørende for, om der foreligger åger, er forholdet mellem den krævede rente, långivers risiko og lånerens nød. Der er stor tilbageholdenhed med at straffe for åger, men straffen anvendes dog ved udnyttelse af fx gamle mennesker og plejehjemspatienter.

Kilde: denstoredanske.dk

De dømte udnyttede medarbejderne, der var direkte ansat hos Forenede Service, men fejlagtigt troede, at de var ansat hos en underleverandør.

'Underleverandøren' modtog den overenskomstmæssige løn, og udbetalte kun en lille del af lønposen til de to rumænere, som desuden boede på en altan i Vapnagaard.

Sagen skete vel at mærke efter, at Forenede Service som følge af kritik havde valgt at stoppe al brug af underleverandører.

Skattesvig og bedrageri bag nabokommunes kontraktopsigelse

I Fredensborg  valgte man at opsige kontrakten med Forenede Service som følge af, at medejer og tidligere distriktsdirektør for koncernens virke i Nordsjælland, Michael Krogh, blev idømt to og et halvt års fængsel for groft skattesvig for et tocifret millionbeløb. Krogh har anket sagen til landsretten.

quote Det var bredt ude i firmaets organisation, at folk snød og bedrog. Menneskene er ikke så gode, som man går rundt og tror - og flere i ledelsen vidste det

Steen Gede, tidl. adm. direktør hos Forenede Service til Politiken og Fagbladet 3F

- Overfladen var pæn, men bagved var der svindel og bedrag. Det var ikke bare enkelte steder. Det var bredt ude i firmaets organisation, at folk snød og bedrog. Menneskene er ikke så gode, som man går rundt og tror - og flere i ledelsen vidste det, har Steen Gede, der var administrerende direktør fra 2012 til 2015, sagt til Politiken og Fagbladet 3F i et interview.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis  var interviewet også en medvirkende grund til Fredensborg Kommunes kontraktopsigelse. 

Borgmester afviser: "De udfylder det job, de skal"

Selvom nabokommunen Fredensborg allerede har taget konsekvensen, så er ikke alle på rådhuset i Stengade enige om, at en kontraktopsigelse kan være en mulighed i Helsingør Kommune.

quote De udfylder det job, de skal. Forenede Service overholder de virkelig mange klausuler, som vi har hældt i hovedet på dem

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør

- De udfylder det job, de skal. Forenede Service overholder de virkelig mange klausuler, som vi har hældt i hovedet på dem, sagde borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K) i en pressemeddelelse fra Forenede Service tidligere i februar.

- Kommunen tjekker dem løbende på arbejdsvilkår og alt muligt andet. Vi har den store lup fremme, og de opfører sig eksemplarisk, tilføjede hun.

Det er højst tvivlsomt at forslaget vil blive vedtaget. Men Henrik Møller (S) håber, kommunen om ikke andet kan lære af sagen. 

- Jeg håber, det kan være med til, at vi fremover bliver klarere på hvilke krav, vi stiller til firmaers etik og moral, når vi laver udbud. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik