Rekordmange søger julehjælp - Men det er svært at hjælpe alle

Flere og flere borgere i hovedstaden og på Sjælland søger om julehjælp, meddeler landets hjælpeorganisationer, som har svært ved at hjælpe alle.

Julen kan være hyggelig, romantisk og indeholde masser af god mad og drikke - hvis man vel og mærke har midlerne til det. 

Denne problematik kæmper et stigende antal mennesker i hovedstaden og på Sjælland med i disse tider, og derfor søger de i stigende grad om en tiltrængt julehånd hos landets julehjælpsorganisationer. 

Lidt over 4000 personer fra TV 2 Lorrys område har i år søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp, der sammen med Ekstra Bladet slog deres indsamlingsrekord i slutningen af november og sikrede 14,7 millioner.

 

Det rækker dog ikke til alle de 15.239 familier, som på landsplan har søgt om julehjælp i 2018. Derfor må organisationen afvise 4000 danskere. 

"Desværre ikke et overraskende tal" 

Det høje antal ansøgertal er ikke overraskende, lyder det fra Dansk Folkehjælp. De henviser til en nylig rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at 64.5000 børn i Danmark lever under fattigdomsgrænsen. 

Til de udvalgte blandt de 4000 personer, som har søgt om julehjælp fra fra hovedstaden og Sjælland, kan personerne se frem til at modtage madvarer og gavekort til legetøj og sportstøj til en samlet værdi af 1500 kroner per familie. 

- Vi er i Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet glade for, at vi igen kan hjælpe rekordmange familier til en god jul, men også ærgerlige over, at der er familier, som kommer til at gå forgæves. Vi har samlet set løftet indsamlingen, og det lader sig kun gøre, fordi mange private og ikke mindst virksomheder og fonde på flotteste vis har hjulpet os til at hjælpe endnu flere familier i 2018, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem og tilføjer: 

- En anden om end trist rekord, som sættes i år, er antallet af henvendelser og ansøgninger om julehjælp. Det kom desværre til at gå fuldstændig som forudsagt i begyndelsen af november, og det kommer ikke bag på os, nu hvor konsekvenserne af seneste kontanthjælpsloft er fuldt indfaset.

Dobbelt så mange som før

Også i Blå Kors har de mærket den samme tendens, hvor flere og flere får brug får julehjælp, når kalenderen siger december. 

I Blå Kors har de i år modtaget 1.273 ansøgningere om hjælp fra borgere i Region Hovedstaden, hvilket er dobbelt så mange som for blot to år siden.

Det er derfor helt tydeligt at mærke, at julemåneden kan være den allersværeste for de familier, som lider af sparsomme midler.

- Vi har igennem de senere år oplevet en tendens til, at flere familier har fået svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Det er ikke mange år siden, at vi med et mindre budget kunne give julehjælp til alle ansøgere, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre. 

Flere får det sværere 

Langt de fleste ansøgere er på kontanthjælp eller en anden type overførselsindkomst, og mange er eneforsøgere. Af dem kan omkring en fjerdedel nu se frem til et gavekort på 400 kroner til Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors' egne genbrugsbutikker. 

- Det er trist, at så mange i vores velfærdssamfund har så små kår, at de søger hjælp til at holde jul for familien. Vi glæder os over den hjælp, vi kan give, selvom vi desværre ikke kan hjælpe alle, der har behov for det, siger Christian Bjerre og fortsætter:

- Det er svært at sige, hvorfor der er så stor vækst i antallet af ansøgere. Noget skyldes, at flere har hørt om vores julehjælp, men vi må også sige, at det hænger rigtig fint sammen med vores oplevelse af, at flere har fået svært ved at få økonomien til at hænge sammen. 

Udover det beløb Blå Kors selv lægger til side i budgettet, har en stor donation fra en privat fond og 75.000 kroner fra Lidl Danmark og ekstra mange private gaver betydet, at Blå Kors i år kan give julehjælp til over 1.500 familier. Det er ny rekord i Blå Kors og cirka 200 mere end i 2017.

Fakta om ansøgere til julehjælp

  • 96% af ansøgerne har sværere ved at klare dagligdagen efter et fald i indtægt
     
  • 90% af ansøgernes børn har mangler i hverdagen efter fald i forældrenes indtægt
     
  • 89% af ansøgerne til årets julehjælp er kvinder
     
  • 77% af ansøgerne har uddannelse til og med folkeskoleniveau
     
  • 60% af ansøgerne har haft ufaglært arbejde
     
  • 54% af ansøgerne har været uden for arbejdsmarkedet i tre år eller længere

Kilde: Dansk Folkehjælp

Ansøgninger om julehjælp til Blå Kors Danmark

  • 2018: 6.268
     
  • 2017: 6.277
     
  • 2016: 2.440
     
  • 2015: 1.200
    ​​​​​​
    Kilde: Blå Kors Danmark

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik