Rekordmange kvinder stiller op i København: "Et sundhedstegn for demokratiet"

Andelen af kvindelige folketingskandidater har aldrig været højere. Særligt hovedstaden skiller sig ud.

2022 slår rekord. 

Aldrig har der været så mange kvindelige politikere opstillet ved folketingsvalget. 

Helt konkret er 38,4 procent af de opstillede kandidater på landsplan kvinder. Det er noget højere end tidligere, hvor andelen fra 1990 til 2019 har svinget mellem 27 og 35 procent. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Særligt i Københavns Storkreds er antallet af kvinder på stemmesedlen vokset gevaldigt. 

I år er 41,86 procent af folketingskandidaterne i hovedstaden kvinder, viser en optælling foretaget af TV 2 Lorry. 

Ved det seneste folketingsvalg i 2019 var der blot 32,46 procent kvinder opstillet i kredsen. 

- Med de tal er det realistisk, at vi for første gang nogensinde får over 40 procent kvinder i Folketinget, siger Morten Emmerik Wøldike, leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og LGBT+.

quote Historisk har kvinder ikke været med der, hvor der blev truffet beslutninger, som også handlede om deres liv

Morten Emmerik Wøldike, Institut for Menneskerettigheder

Ifølge Institut for Menneskerettigheder er der tale om ligestilling, hvis man har en kønsfordeling mellem 40 og 60 procent, hvor det underrepræsenterede køn ikke fylder mindre end 40 procent. 

- Det er svært at ramme 50 procent ligeud. Ved dette måltal ved vi, at man er et god sted på vej mod ligestilling, siger Morten Emmerik Wøldike. 

Og det er vigtigt, mener han, da en ligelig fordeling mellem kønnene fremmer demokratiet. 

- Det er et sundhedstegn for vores demokrati, at der er en forskellighed i de kandidater, der stiller op, så man forhåbentlig sikrer, at de, der bliver valgt, afspejler befolkningen, så de kan træffe gode beslutninger på alles vegne, siger Morten Emmerik Wøldike. 

Han understreger, at det er vigtigt, at der ikke er nogen grupper, der er uden for indflydelse. 

- Historisk har kvinder ikke været med der, hvor der blev truffet beslutninger, som også handlede om deres liv. Det er vigtigt med mangfoldighed i Folketinget, da kønnenes forskellige erfaringer er god for de beslutninger, som påvirker os alle sammen, siger han. 

Partier har serveretten

Der er stor forskel på, hvordan andelen af kvinder fordeler sig i de forskellige kredse. 

Mens Københavns Storkreds og Nordsjællands Storkreds nærmer sig de 50 procent kvinder, er Sjællands Storkreds fastfrosset på de 32 procent opstillede kvinder, der også var ved folketingsvalget i 2019. 

- Det er jo et meget godt udtryk for, at det er rigtig godt, at vi løbende følger udviklingen og diskuterer kønsfordelingen i politik. For det er noget, vi løbende skal have en dialog om, siger Morten Emmerik Wøldike:

- Vi skal gøre de politiske partier opmærksomme på, at det er vigtigt, at de sørger for at have fokus på, at der bliver opstillet forskellige kandidater. 

Han har blandt andet bemærket, at de store partier, Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative, har færre kvindelige kandidater end de mindre partier. 

- Det er i høj grad partierne, der har serveretten på det her område. Det er dem, der opstiller kandidaterne, de gøder jorden for at rekruttere medlemmerne. Derfor skal de også gøre en aktiv indsats for at sikre en blandet skare, siger Morten Emmerik Wøldike. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik