Rekordkuld endte med to storkeunger i fin form

Der var håb om et rekordkuld af storkeunger i Gundsølille, men dårligt vejr var skyld i, at kun to unger overlevede.

Det er med blandede følelser, storkeentusiast Jess Frederiksen kan se tilbage på den sidste måneds tid, hvor han nøje har fulgt storkeparret Ida og Emil.

quote Det er altid vemodigt, når de flyver væk, for der er mange, der ikke vender tilbage.

Jess Frederiksen, storkene.dk

Parret har rede ved et gartneri i Gundsølille ved Roskilde. Og i starten af maj så det ud til, at det skulle blive til lidt af et rekordkuld storkeunger, da der var syv æg i reden. Men det kolde vejr i midten af maj kølede også forventningerne betragteligt. For det betød, at kun to af de unger, der blev udklækket, overlevede.  

- Man er selvfølgelig skuffet, men vi er på den anden side glade for, at der er kommet to unger. Det kunne have gået helt galt med det kolde vejr, siger Jess Frederiksen, der står bag storkene.dk. 

I går var han sammen med en anden storkeentusiast, Hans Skov, oppe for at ringmærke de to unger. Og det højnede humøret.

- Det var helt fantastisk. Ungerne så rigtig fine ud, de var ikke så store, men de havde godt med sul på kroppen, siger Jess Frederiksen. 

Ungerne er kun tre uger gamle - det var nemlig nogle af de unger, der blev klækket sidst, der overlevede de hårde strabadser. 

Turen går - formentlig - til Spanien

Ringmærkningen skulle filmes med drone, men fordi de voksne storke fløj, da de to mænd kom op for at ringmærke deres afkom, måtte de stoppe droneoptagelserne for at være sikre på, at storkene ikke kolliderede med dronen.

Nu er storkeungerne i reden til midten af juli.

- Der flyver de fra reden for første gang for at søge føde med forældrene og lære at flyve. Det bruger de nogle uger på, før de tager den store tur sydpå, siger Jess Frederiksen og fortsætter:

- Der er to muligheder. Enten flyver de til Østafrika, eller også flyver de til Spanien. Der er nok størst sandsynlighed for at de flyver til Spanien, vurderer han.

Om storkeungerne vender tilbage til Gundsølille igen er langt fra sikkert. 

- Det er altid vemodigt, når de flyver væk, for der er mange, der ikke vender tilbage. Der er mange farer på vejen eksempelvis vindmøller, højspændingsledninger og lignende, siger Jess Frederiksen.

Derudover er der også danske storke, der ender med at bosætte sig med fæller i Tyskland. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik