Rekordår for æbler: Sådan gemmer du dem bedst

Ved du, hvornår og hvordan du skal plukke og opbevare dine æbler, så de holder i mange måneder? Få svaret her.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Bolius.dk

Sommeren 2018 vil på flere måder gå over i historien som rekordslående god. Ikke nok med at den var lang og tør, lun og solrig. 

Det har også resulteret i en exceptionel god æblehøst. Træerne rundt omkring i Lorryland bugner i øjeblikket af saftige og modne frugter. 

Men hvordan opbevarer man dem bedst? Og hvordan får man dem til at holde i længst tid? 

Det får du svaret på her: 

  • Pluk æbler og pærer, når de let slipper træet. 
    Er æblerne plukket, før de er plukkemodne, får de ikke den rigtige smag. I videoen her viser Rasmus Johansen fra Amager Planteland, hvordan du nemt kan tjekke om dine æbler er klar til at blive plukket.
  • Pluk æbler og pærer lige inden, de er helt modne. 
    Jo længere tid frugten sidder på træet, jo kortere tid holder den, når den er plukket.
     
  • Nedfaldsfrugt er ikke lig med modne æbler. 
    Det er ikke et tegn på, at æblerne er modne, når de første æbler falder ned. De er ofte fulde af orm og falder ned ca. 2-3 uger før, æblerne er modne.
     
  • Du kan ikke smage, om æblerne er plukkemodne. 
    Fx er et Ingrid Marie-æble surt, når det er klart til at blive plukket. Det får først sin aroma, når det er blevet plukket.
  • Brug en frugtplukker. 
    Frugt må ikke få stød, så vær forsigtig, når du plukker. Stødt frugt kan ikke holde sig særligt længe. Sidder frugten højt, kan du bruge en frugtplukker på en lang stang, så du ikke skal ryste frugten ned.
     
  • Spænd en plukkepose om maven. 
    Hvis du skal plukke meget frugt, kan en plukkepose til at spænde om maven være en god idé. Så behøver du ikke hele tiden kravle ned af stigen med et enkelt æble. Du kan også bruge en gammel taske, som du spænder om maven. 
  • Opbevar frugt fugtigt, køligt og frostfrit.
    Stil kasser med æbler og pærer et fugtigt og køligt sted med så meget luftcirkulation rundt om som muligt, evt. på nordsiden af huset, og sørg for god overdækning, så kasserne holdes tørre i regnvejr. Sæt kasserne ind i fx udhus eller garage, inden der kommer hård frost. Står de et sted med betongulv eller fliser, er det en god idé at hælde lidt vand på gulvet, så luftfugtigheden forbliver høj.
    • Tilse kasserne jævnligt. 
      Fjern frugt, der er råddent. Et råddent æble kan smitte de andre æbler, og ødelægge en hel kasse.
       
    • Undgå, at mus spiser dine æbler. 
      Har der først været mus i kasserne, er æblerne og pærerne ikke meget værd. Mus kan ikke kravle på hovedet, så stil fx et betonrør på højkant, læg en plade henover og stil kassen med frugt på den. Så kan musene ikke komme til frugten.
       
    • Hav flere æblesorter i haven - eller del med naboen. 
      Undgå for mange modne æbler i haven på en gang ved at have forskellige sorter i haven, som ikke modner på samme tid. Fx Discovery, som er modent i slutningen af august, Filippa, som giver æbler i september, og Elstar med æbler i oktober. Du kan også købe et familietræ med flere træsorter på, der modner på forskellige tidspunkter - eller du kan dele med naboerne og have hvert jeres træ.
    I midten af september 2016 åbnede Amagers første æblemosteri -  i en skibscontainer på Kofoeds Skole.  Det sociale mosteri indsamler overskudsæbler fra lokale haver på Amager - og omdanner dem til drikkeklar most.  Missionen er også klar: at minimere spild af mad - og spild af menneskelige ressourcer.

    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik

    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik