Rejs tilbage i tiden: Nyt site med 40.000 historiske fotos

Nu kan man søge i historiske fotografier, kort og tegninger fra København.

Tirsdag åbner et nyt univers, hvor man kan udforske fortidens København.

Det sker i form af sitet kbhbilleder.dk, der indtil videre rummer over 40.000 billeder, kort og tegninger fra Københavns Museums og Københavns Stadsarkivs samlinger. Mange af billederne har aldrig været vist før. 

Fotografierne giver et unikt indblik i livet i København fra slutningen af 1800-tallet. Størstedelen af fotografierne har byen og gadelivet som motiv, men man kan også følge københavnernes daglige liv - fra vaskekælderen til de bonede gulve.

- Variationen i samlingerne er stor. Her er både fotos af store fotografer som den kongelige hoffotograf Peter Elfelt, men også fotos taget af kommunens ganske almindelige ansatte som led i deres arbejde med byens udvikling, siger Elisabeth Bloch, der er stadsarkivar i Københavns Stadsarkiv og fortsætter: 

- Fx kan man nu for første gang se de mange fotografier som Københavns Boligkommission tog fra 1940’erne og frem, når de vurderede om et hus skulle saneres eller byfornyes. De giver et enestående indblik i nogle boligforhold, der har været hverdagen for tusindvis af københavnere.

Det nye site vækker begejstring hos Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF). 

- Det er vores fælles kulturarv, og den skal vi forvalte, så den kommer flest muligt til gode. Det er fascinerende at finde og opdage steder i byen, der har forandret sig markant, og som man dog stadig kan genkende, siger han. 

Baggård, Adelgade 76, 1953.
Baggård, Adelgade 76, 1953.
Foto: Stadsarkivets fotografiske Atelier. Københavns Stadsarkiv

Gamle fotos er populære

- Vi oplever en stor interesse for museets fotografier, siger Louise Jacobsen, der museumschef på Københavns Museum.

Hun fortæller, at museet nu kan vise nogle af de mange billeder, der kun er bevaret som skrøbelige glaspladenegativer og som besøgende på museet aldrig tidligere har fået lov at se.

De fleste billeder på kbhbilleder.dk er beskyttet af ophavsret. På knap 5000 billeder er ophavsretten udløbet, og disse fotografier kan bruges frit og downloades i en digital kvalitet, der også kan bruges til tryk. 

Du kan besøge det nye site fra tirsdag - via kbhbilleder.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik