Regnskyl fik kloakdæksel til at danse: "Vej blev nærmest levende"

Hofor opfordrer borgere til at kontakte dem, hvis de oplever, at kloakdækslerne springer af.

- Vejen blev nærmest levende.

Sådan beskriver Anne Isbak det syn, der tirsdag eftermiddag udspillede sig for øjnene af hende i Havnegade ved Nyhavn i København.

Her passerede et større regnskyl, og Anne Isbak søgte derfor læ ved en nærliggende bygning, indtil regnbygen var drevet bort.  

Da regnen stilnede af, skete det så.

Hvis ikke dækslerne er hængslede, kan de springe af under skybrud og voldsom regn, oplyser Hofor.
Hvis ikke dækslerne er hængslede, kan de springe af under skybrud og voldsom regn, oplyser Hofor.
Foto: Anna Isbak

Lige foran hende, midt i et fodgængerfelt, begyndte et tungt kloakdæksel at løfte sig og vippe voldsomt fra side til side.  

- Det så magisk ud. Det var nærmest som om, at dækslet snakkede og dansede. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på David Bowies sang ’Dancing in the street’, siger Anne Isbak, som hev sin mobil op ad lommen og filmede hele scenariet.

Meget vand skaber lufttryk

Hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, oplyser pressechef Astrid Skotte, at det meget vel kan have været lufttrykket i kloaken, som var skyld i det dansende kloakdæksel.

- Ved skybrud og større regnskyl kan der komme så meget vand i kloakerne, at der opstår et lufttryk, som presser dækslerne, siger Astrid Skotte til TV 2 Lorry og tilføjer, at det er nogle stærke kræfter, der er på spil.

- Hvis ikke dækslerne er hængslede, kan de springe af, og det kan skabe nogle farlige situationer for både trafikanter, cyklende og gående, hvis der pludselig er huller i vejen, siger hun.

Hvad er et skybrud?

Ifølge DMI er der tale om skybrud, når der på en halv time eller mindre falder 15 millimeter regn eller mere. Du kan gratis få en sms fra DMI, når der er varsel om skybrud og vildt vejr i din region.

Astrid Skotte er ikke bekendt med om det pågældende kloakdæksel i Anne Isbaks video er hængslet. Men hun oplyser, at Hofor løbende lægger hængslede dæksler de steder, hvor de erfarer, at der er risiko for, at de skubbes af ved luft- og vandpres nede i kloakken.

- Efter skybrud kører vores mandskab rundt i gaderne for at sætte eventuelle løse kloakdæksler på plads, og vi opfordrer folk til at ringe til os, hvis de opdager et kloakdæksel, der ikke ligger rigtigt, siger hun.

Hvis du ser et kloakdæksel som er røget af, så kontakt HOFORs vagttelefon på 38 88 24 24.

Hofor udsendte tidligere på sommeren en pressemeddelelse med gode råd til, hvad man skal være ekstra opmærksom på i tilfælde af skybrud.

Her var løse dæksler en af de ting, man skulle passe på. Både i forhold til, hvor man sætter sine fødder, men også fordi kloakvand er en alvorlig smittekilde.

Du kan læse hele pressemeddelelsen, og se hvordan du beskytter din bolig mod skybrud, HER.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik