Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix

Regnen kommer: Risiko for skybrud allerede i nat

Ifølge TV 2 Vejret vil Hovedstaden i de tidlige nattetimer blive ramt af regn, som i værste tilfælde kan blive et skybrud med op til 20 mm regn.

Både hovedstadsborgere og festivalgæster i Roskilde bør forberede sig på enorme regnmængder allerede i de tidlige nattetimer, hvor der er risiko for skybrud.

- Lige nu ser ud til, at vi kommer til både at få regn og torden i nat, og at det bliver værst i hovedstaden ved 1-2 tiden i nat. Der kommer med al sansynlighed regn, mens der er mindre risiko for, at der kommer skybrud, siger Danny Høgsholt, der er meteorolog ved TV 2 Vejret.

Lige nu ser ud til, at vi kommer til både at få regn og torden i nat, og at det bliver værst i hovedstaden ved 1-2 tiden i nat.

Danny Høgsholt, Meteorolog, TV 2 Vejret

Ifølge meteorologen er det sikkert, at der i løbet af fredag og lørdag vil komme store mængder regn fordelt udover hele dagen, så der kan festivalgæsterne godt forberede sig på det værste, mens det også gælder om at være opmærksom i nat, hvis man er husejer.

00:43

Roskilde Festival 2017 åbnede helt officielt i dag - og allerede nu ser det ud til at det kan blive en meget våd én af slagsen

Luk video

- Det er næsten ligeså umuligt at sige, hvor præcist det rammer, som det er at gætte på, hvilket majskorn, der først popper, når man laver popcorn. Det er sikkert, at regnen kommer, men svært at spå om, hvor det rammer hårdest, siger Danny Høgsholt.

Læs også Vådt nyt: Roskilde Festival kan blive den vådeste i 10 år

En ting er dog ifølge meteorolen sikkert, og det er at man skal være forberedt på, at et skybrud hurtigt kan få alvorlige konsekvenser for kældre, der kan blive oversvømmet. Hvis regnen derimod rammer på en bar mark i Jylland, forsvinder den noget hurtigere.

Definitioner på regnvejr:

  • Kraftig regn er når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter

Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Men med godt 100.000 mennesker samlet i Roskilde bliver det nemt en smattet omgang, når nattens regn - og måske skybrud - for alvor rammer.

Forberedelse er den bedste løsning

Sidste år modtog forsikringsselskabet Topdanmark 700 anmeldelser om skybrudsskader på huse, fritidshuse og indbo, og derfor er der i år ekstra god grund til at forberede sig på sommerens kommende skybrud.

Det kan ramme når som helst, og vandet trænger ind hvor som helst. Når det først rammer, går det rigtig stærkt.

Jimmy Andersen, Salgschef, Topdanmark, København

- Det kan altså ramme når som helst, og vandet trænger ind hvor som helst. Når det først rammer, går det rigtig stærkt, og så er det for sent at begynde at rydde kælderen eller rense tagrenderne,” siger siger salgschef Jimmy Andersen fra Topdanmark i København.

Vil man forebygge, at vandet overhovedet trænger ind, bør man ifølge Topdanmark som minimum sørge for, at de udendørs afløbsriste og tagnedløb ikke er stoppede af eksempelvis blade, og at tagrenderne er rensede.

Alt efter boligtype kan en højvandsslukke eller tilbageløbsstop også hjælpe med at begrænse eller helt undgå, at kloakvandet trænger op.

Læs også Fredag aften bliver regnfuld – men vi slipper for skybrud

- Generelt bør du undgå at placere dine ejendele direkte på gulvet, men i stedet sætte dem på en palle eller lignende. Det er også en rigtig god idé at opbevare sine ting i plastikkasser med låg, og på hylder og reoler, der kan tåle vand,” siger Jimmy Andersen.

Gode råd til at begrænse skaderne efter et skybrud

1.        Tag billeder af skaderne – inden de fjernes.
2.        Anmeld skaden til dit forsikringsselskab.
3.        Flyt ting, der står i vand op til et tørt sted.
4.        Forsøg så vidt muligt at fjerne vandet.
5.        Fjern våde gulvtæpper og lignende.
6.        Undlad at tænde for varmen.
7.        Luft ud ved at åbne døre og vinduer.
8.        Opsæt evt. ventilatorer til at skabe gennemtræk i rummet.
9.        Brug evt. en affugter for lukkede døre og vinduer – men kun til små rum. Store rum kræver                          professionel affugter.

Kilde: Topdanmark