Regnefejl koster fyringer og patientpleje

En fejl i Region Hovedstadens arbejde med budgetplanlægningen for Hvidovre Hospital gør, at der pludselig skal spares 38 millioner kroner. Det vil koste omkring 85 stillinger og betyde dårligere service til patienterne.

En »uheldig« regnefejl i Region Hovedstaden gør, at der skal nedlægges omkring 85 stillinger på de nyligt fusionerede Hvidovre og Amager Hospitaler.

Det bekræfter hospitalsdirektør Torben Ø. Pedersen, som oplyser, at man nu skal spare uventede 38 millioner kroner som følge af regnefejlen.

- Vi har konstateret, at der er en fejl i vores budget, så vi fra regionen har fået tilført flere penge, end vi burde have. Det har gjort, at vi har været for optimistiske i vores økonomistyring i den første halvdel af i år og har brugt penge, som vi nu er nødt til at rulle tilbage, siger han.

Regnefejlen blev begået, da man i Region Hovedstaden ikke trak Hvidovre Hospitals eksisterende gæld ud af budgettet, og derfor sad man i hospitalsdirektionen med hvad man troede var et godt budget uden behov for markante besparelser.

- Fejlen er sket i regionen, men vi må så også sige, at vi jo heller ikke har opdaget den, siger Torben Ø. Pedersen.

Økonomidirektør i Region Hovedstaden, Peter Mandrup Jensen, understreger, at den million dyre regnefejl specifikt drejer sig om 2012-budgettet for Hvidovre Hospital, og dermed får det ingen konsekvenser for resten af regionens hospitaler med undtagelse af Amager, som fusionerede med Hvidovre ved årsskiftet.

Peter Mandrup Jensen kalder fejlen ærgerlig, beklagelig og menneskelig, og han forklarer, at fejlen er opstået »inde i maven af budgetprocessen«.

- Det er jo ingen undskyldning, at det er en kompliceret proces at lægge budgetter - også for hospitaler og i en stor koncern. Men det er en udfordring, som vi har, og det skal jo bare være rigtigt, siger økonomidirektøren, som afviser, at det vil få konsekvenser for den eller de personer, der har begået fejlen.

De kommende millionbesparelser i Hvidovre og på Amager vil med al sandsynlighed få negative konsekvenser for patienterne på hospitalerne.

- I det omfang vi ikke kan effektivisere med smarte besparelser, som man kan kalde det, så bliver vi nødt til at sænke serviceniveauet yderligere i forhold til det, vi har i dag, siger Torben Ø. Pedersen.

Hospitalsdirektøren annoncerede ellers så sent som i juni i år, at Hvidovre og Amager Hospitaler formentlig ville slippe for store fyringsrunder næste år.

Men det ændrer det nye sparekrav på 38 millioner altså på, og selvom man vil forsøge at begrænse antallet af fyringer ved i stedet at nedlægge ledige stillinger, slipper man ikke for at skulle afskedige folk.

- På nuværende tidspunkt regner vi med at nedlægge cirka 85 stillinger. Det skal ske, når regionsrådet politisk har taget stilling til vores forslag til besparelser, og så går vi i gang derefter, siger Torben Ø. Pedersen.

Afskedigelserne vil ifølge hospitalsdirektørens forventninger primært komme til at foregå på Amager Hospital, hvor »en væsentlig del« af fyringerne vil ramme, men også Hvidovre Hospital må indstille sig på »mange« fyringer.

Region Hovedstaden skal på et møde 25. september i år tage stilling til hospitalets ledelses foreslåede spareplan.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik