Regnbuefolket indtager de brune værtshuse

Hver anden måned kommer klassiske brune værtshuse til at opleve et farverigt indtog af LGBT+-personer, der flytter festen til nye steder i byen.

Sidder på et værtshus nær ved Gammel Strand,
brugt er hver en skilling, meget dygtig mand.
Gæsterne forsvinder, klokken er vist fem,
ringede til konen, se at komme hjem.

 

Saglig John Mogensen ville muligvis have fået både øl og sidevogn godt og grundigt i den gale hals, hvis han havde været med, når værtshuset Holmbladet i Holmbladsgade på Amager fredag får et stort rykind af festglade LGBT+personer

De vil med et nyt koncept forsøge at skabe større diversitet på værtshuse og gå-i-byen-steder, der ikke lige har adresse i Københavns Indre By.

For efter planen skal brune værtshuse - både i Københavns bro-kvarterer og siden andre byer - have besøg af et publikum, der ikke normalt viser sig i stort og synligt antal på de klassiske, tilrøgede værtshuse: Lesbiske, bøsser, transpersoner, biseksuelle og alt andet derimellem.

Frederik Diness Ove er idémand til konceptet, der på Facebook markedsføres som Gay Pop-Up Bar.

- Der er jo masser af regnbueflag i Indre By. Men der er rundt om mange steder, hvor LGBT+'ere ikke føler sig velkomne. Også selv om de faktisk er det. Så kom jeg på den her idé, hvor vi forsøger at brede det ud, fortæller Frederik Diness Ove til TV 2 Lorry.

Premiere på Nørrebro

Han og de andre aktive i Gay Pop-Up Bar-gruppen har forsøgt sig med arrangementet en enkelt gang før. Nemlig i august, hvor festen ramte Mimers Bodega i Mimersgade på Nørrebro. Det er ikke et kvarter, hvor LGBT+-synligheden er stor. Alligevel var det en succes.

- Vi havde lavet aftaler med værtshuset og pyntet op. Og så havde vi sagt, at der i hvert fald kom os otte, der var med til at arrangere. Men der kom næsten 200 mennesker, fortæller han.

Frederik Diness Ove mener, at langt de fleste af værtshusets stamgæster tog godt imod det nye publikum.

Mimers Bodega på Nørrebro fik masser af pynt på, da Gay Pop-up Bar ramte det klassiske værtshus.
Mimers Bodega på Nørrebro fik masser af pynt på, da Gay Pop-up Bar ramte det klassiske værtshus.

- Jeg kunne da godt frygte for, at der kom en brosten ind gennem et vindue. Mimersgade-kvarteret er jo et område, hvor der kan være en risiko. Men den skal vi turde tage. Og så skete der jo heldigvis ikke noget. Tanken er, at folk fra LGBT+-miljøet bagefter skal kunne sige, at her vil de gerne komme igen, lyder det fra idé-manden.

Manden bag pop-up fænomenet er selv overrasket over den succes, de oplevede første gang. 

- Vi har været overvældet over, hvor hurtigt det her gik viralt. Vi har selvfølgelig selv kontakter, men alligevel. Og da vi holdt det ude på Nørrebro havde de deres bedste omsætning nogensinde, siger Frederik Diness Ove.

Mizz Privilezes fyraftensbajer

I denne uge gælder det så Holmbladet, der er et klassisk og livligt værtshus allerførst på Amager. Festen begynder klokken 18 - og inden da bliver der pyntet op. Fredag indtager drag queen Mizz Privileze rollen som værtinde. Hun bor i området - men kommer ikke normalt på Holmbladet.

quote Mizz Privilize har aldrig drukket en øl på Amager

Frederik Diness Ove, idémand

- Mizz Privileze har aldrig drukket en øl på Amager. Men nu har hun fundet et sted, hvor hun er velkommen. Også selv om hun er på vej hjem fra et dragshow. Det er jo desværre ikke altid så ligetil, og vi ser jo stadig hatecrimes, men Mizz Privelize skal da også have lov at tage en fyraftensøl, der hvor hun bor, lyder det fra Fredrik Diness Ove.

Mizz Privileze selv - med det borgerlige navn Michael Bjerring - siger:

- Jeg glæder mig så meget. Det betyder meget for mig at være med til at lave noget, der fejrer mangfoldighed og viser rummelighed - og så i mit eget hood.

Kom tættere på Mizz Privileze, der optræder på Holmbladet fredag, her.

Og Mizz Privileze understreger, at når LGBT+-festen indtager Holmbladet, så er det i den grad tanken, at de lokale stamgæster skal blive og være en del af festen.

- Det er jo kulturmødet, det handler om, siger hun. 

Ejerne glæder sig

Værtshuset Holmbladet ejes og drives af et tyrkisk ægtepar, der overtog stedet for et halvt år siden. Og de glæder sig.

quote Det er første gang jeg har hørt om et dragshow herude på Amager.

Erdal Cicek, indehaver, Holmbladet.

- Det bliver rigtig fedt. Det er første gang, jeg har hørt om et dragshow på et værtshus herude på Amager. Jeg har informeret mine kunder, og de synes, det er vildt, men de tager rigtig godt imod det. Og mange har sagt, at de kommer ned for at kigge, fortæller indehaver Erdal Cicek til TV 2 Lorry.

Han har ingen anelse om, hvor mange der dukker op til fredagens arrangement - men tør ikke love, at der er plads til alle, da der kun er plads til omkring 50 gæster på Holmbladet.

- Vi stiller et fadølsanlæg op udenfor også, så kan folk være med derude og kigge ind, hvis der ikke er plads, siger han med et grin.

LGBT  miljøet står bag den årlige Copenhagen pride. Nu kommer festen til byens brune værtshuse.
LGBT miljøet står bag den årlige Copenhagen pride. Nu kommer festen til byens brune værtshuse.
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Hvis John Mogensen på fredag fra sin sky holder øje med byens brune værtshuse og så spotter Holmbladet, så kan det jo være, at den folkekære sanger ikke ville nøjes med at få en lille fjer på - men en hel boa:

Man vil bare sidde, få en lille tår,
glemme alle pligter ligesom i går.
End'lig var det lørdag, man ku' slappe a',
så faldt man i vandet i et muntert lag.

Gay Pop-Up Bar regner med at planlægge flere arrangementer fremover, men de er ikke fastlagt endnu. Hvis man vil følge med, kan man finde dem på Facebook her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik