Regionrådsformand om udspil: "Ny sundhedsreform er hasardspil"

Regeringen fremlagde onsdag sit udspil til en ny sundhedsreform. Regionrådsformand i Region Sjælland er meget uenig i, at reformen vil sikre mere nærhed for borgerne.

- De fem regionsråd er ikke længere nødvendige, fordi de nuværende udfordringer vi står over for, er nogle andre, end dem vi stod over for, da vi oprettede regionerne.

Sådan lød det i dag fra Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, hvor han sammen med en række ministre fra regeringen præsenterede deres udspil til et ny sundhedsreform under navnet 'Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder'.

Men hvor regeringen har en ambition om at gøre sundhedsvæsenet mere nært for den enkelte borger ved blandt andet at nedlægge regionsrådene, så kalder regionrådsformanden i Region Sjælland  modsat udspillet for en centralisering.

- Det vigtige som regionerne lige nu varetager, er de regionale prioriteringer. For vores synspunkt handler det først og fremmest om at sikre sundhedsstærke tiltag for alle borgere. Nu kan jeg godt være bekymret for, hvem der skal sikre de gode forhold for borgere i Region Sjælland. Samtidig vil der til borgernes ulempe automatisk ske en centralisering, nu hvor en styrelse kommer til at erstatte os politikere, siger Regionrådsformand Heino Knudsen (S) til TV 2 Lorry. 

Lukkes i 2020

I de fem regionsråd i Danmark sidder der i dag 205 folkevalgte politikere. Oprindeligt er de valgt ind til og med 2021, men Regeringen lægger med det nye udspil op til, at regionsrådene skal lukkes i 2020. 

En politisk udpeget bestyrelse under Sundhedsministeriet skal fremover styre sundhedsvæsenets økonomi i stedet for regionerne. 

Bestyrelsen får navnet Sundhedsvæsen og vil bestå af 11 personer - blandt andet fem fra de nyoprettede sundhedsforvaltninger og en repræsentant fra en patientforening.

- At man fjerner et demokratisk valgt led er en skændsel i forhold til, hvor vigtige beslutninger, der træffes i regioner og kommuner, udtalte Regionrådsformand i Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry tirsdag.

- Jeg mener, at sundhedsområdet er det vigtigste velfærdsområde i Danmark. Derfor er det en kæmpe udfordring for demokratiet, at beslutningerne nu skal træffes af en styrelse, som ikke er folkevalgt. Det ville aldrig ske med vores skoler for eksempel. Det er en stor udfordring for os allesammen. For hvem skal nu tage hånd om patienterne, spørger Heino Knudsen retorisk. 

Sundhedsministeren besøgte fredag sundhedscentret i Egedal, som hun mener er fremtiden. Her er flere typer sundhedsansatte samlet på et sted. 

 

Mere lokal behandling

Regeringens ambition med udspillet er at undgå 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 fære indlæggelser i 2025, fordi flere opgaver kan løses tættere ved hjemmet. 

Derfor skal nye moderne sundhedshuse prioriteres, som skal have moderne kompetencer til at løse deres opgaver.

Regeringen afsætter frem mod 2025 seks milliarder kroner, der også skal være med til at sikre flere praktiserende læger og sygeplejersker. 

Giver det ikke god mening at sikre mere nærhed for borgene, så de kan blive behandlet lokalt? 

- Det er vi allerede i gang med i Region Sjælland, og det har vi også sat os for at arbejde mere med i fremtiden. Vi har et godt samarbejde med kommunerne i dag, og der er konkrete indsatser, som vi lige nu er i gang med for at gøre systemet mere nært, fortæller Regionrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen og tilføjer: 

- Jeg er meget nervøs for den enkelte borger med dette nye udspil. Vi har et stort behov for, at sundhedsvæsenet bliver bredt ud i hele Danmark, men det her er i bund og grund en centralisering. Lige nu er vi i kontakt med ni ud af ti borgere om året, men vi har slet ikke været involveret i processen, hvilket man kan undre sig over. Det er et hasardspil med vores sundhedssystem, afslutter han. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik