Region undskylder: Otte af ti kræftforløb ikke gennemført til tiden

Otte ud af ti brystkræftforløb er ikke blevet gennemført til tiden i Region Sjælland, viser en opgørelse for tredje kvartal af 2018. Regionen undskylder.

Region Sjælland har store problemer med at behandle brystkræftramte til tiden.

Otte ud af ti brystkræftforløb er ikke blevet gennemført til tiden i Region Sjælland.

Det viser en opgørelse for tredje kvartal af 2018.

I alt 111 kvinder er ikke blevet opereret til tiden i 3. kvartal 2018. Det svarer til, at 78 procent af brystkræftforløbene i Region Sjællands ikke blev gennemført i overensstemmelse med tidsplanen. 

quote Jeg vil gerne sige undskyld til de kvinder, der ikke er blevet opereret til tiden. Det er naturligvis en helt uacceptabel situation

Beth Lilja, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital

Af dem skyldes 78 af forløbene mangel på kapacitet, mens 42 forløb skyldes, at patientens tilstand ikke har tilladt operation. I 23 af tilfældene er der ikke blevet opereret til tiden efter patientens eget ønske.

Region undskylder

De miserable rate er intet andet end beklageligt og uacceptabelt. Det erkender Beth Lilja, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, der derfor i en pressmeddelelse kommer med en noget nær uforbeholden undskyldning.

- Jeg vil gerne sige undskyld til de kvinder, der ikke er blevet opereret til tiden. Det er naturligvis en helt uacceptabel situation, at vi ikke har kunnet behandle til tiden, og det lever ikke op til vores normale standarder for god kvalitet i behandlingen, siger Beth Lilja.

Årsagen er ifølge vicedirektøren, at der mangler kirurger.

- Der mangler brystkirurger i Danmark, og desværre har vi haft to brystkirurger, der har fået andet job i år. Det giver udfordringer. Der mangler simpelthen speciallæger til at operere kvinderne, siger hun.

Beth Lilja, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Roskilde, beklager og undskylder de mange manglende behandlinger for brystkræft.
Beth Lilja, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Roskilde, beklager og undskylder de mange manglende behandlinger for brystkræft.
Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Tilbydes behandling andet sted

For at overholde den behandlingsgaranti, alle kræftramte er omfattet, kan de kvinder, regionen ikke har formået at behandle til tiden, få foretaget brystkræftforløb et andet sted.

quote Region Sjælland har ikke levet op til sit ansvar. Det er mange kræftramte kvinder, der er blevet svigtet her

Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse

- Så nu tilbydes alle kvinder operation til tiden enten hos os selv eller i en naboregion. Vi har desværre tidligere heller ikke været gode nok til i tide at tilbyde patienterne operation uden for regionen. Det har vi nu rettet op på, siger Beth Lilja.

Vicedirektøren oplyser samtidig, at Region Sjælland siden har anskaffet to speciallæge-konsulenter til at hjælpe med brystkræftoperationer.

De to speciallæger er hentet ind fra Sverige, mens yderligere en speciallæge er på vej.

Kræftens Bekæmpelse: Uacceptabelt

I kølvandet på kvartalstallene har Kræftens Bekæmpelse udsendt en pressemeddelelse, hvori de udtrykker en skarp kritik.

Regionen har svigtet sine patienter, mener direktøren.

- Region Sjælland har ikke levet op til sit ansvar. Det er mange kræftramte kvinder, der er blevet svigtet her, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

-  Jeg har en forventning om, at regionen tager individuel kontakt til de berørte, og at man sikrer, at alle brystkræftpatienter føler sig trygge og velinformerede. Jeg håber også, man lærer af fejlen, så der ikke opstår en lignende situation i fremtiden. Vi vil nøje følge udviklingen, siger han.

Ser man på tal på landsplan, så viser Sundhedsstyrrelsen opgørelse, at 81 procent af alle kræftpatienter kom i behandling inden for den anbefalede tid i tredje kvartal. 19 procent ikke kom i behandling til tiden.

Regionerne har i fællesskab en målsætning om at andelen af kræftpatienter, der ikke gennemfører et behandlingsforløb til tiden, ikke må overskride ti procent.

Region Sjælland gav tidligere på måneden 198 ansatte den kedelige besked om, at de mister deres arbejde som led i en stor sparerunde på regionens hospitaler. Se indslaget om prikkerunden herunder:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik