Region Sjælland sparer 184 millioner - det betyder fyringer

Region Sjælland er blevet enige om budgettet for næste år. Og store besparelser betyder, at fyringer ikke kan undgås.

Region Sjællands budget for næste år er tirsdag faldet på plads.

Og selvom politikerne smiler efter de afsluttede forhandlinger, så er budgettet ikke noget at grine af.

Her ses partierne bag budgetaftalen: Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliancen
Her ses partierne bag budgetaftalen: Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliancen
Foto: Region Sjælland

Budgettet indebærer nemlig besparelser for 184 millioner kroner. Og ikke nok med det så har regionen et underskud på 150 millioner fra sidste år.

Det betyder, at det er uundgåeligt, at der skal ske fyringer.

- Vi må se i øjnene, at der vil ske afskedigelser, siger regionsrådsformand Heino Knudsen, Socialdemokratiet.

- Vi skal med tættekam kigge på, hvordan vi anvender personaleressourcerne bedst muligt. I den proces skal vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan for, at der bliver tale om færrest mulige afskedigelser. Jeg er glad for, at det er muligt i budgetaftalen at fastholde fokus på arbejdsmiljøet og afsætte en pulje, der skal understøtte den indsats, siger han.

Region Sjælland har i dag 18.000 medarbejdere.

En vanskelig økonomisk situation

Det samlede budget er på svimlende 19,4 milliarder kroner. 

Region Sjælland har gennem en årrække haft stramme, økonomiske rammer, og situationen har været ekstra stram i budgettet for 2019.

- Vi har med budgetaftalen sat nogle nødvendige initiativer i værk, som ikke kunne udsættes. Vi har haft fokus på at holde udgifterne så meget i ro som overhovedet muligt, siger Heino Knudsen.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliancen, som tilsammen har 38 af 41 medlemmer i Regionsrådet står bag budgetaftalen. Enhedslisten er ikke med i aftalen.

- Jeg vil gerne takke for, at et stort flertal i Regionsrådet står sammen og tager ansvar i en vanskelig økonomisk situation. Vi har med bred politisk opbakning fået en stram budgetaftale på plads, hvor vi får løst de udfordringer, som trænger sig mest på her og nu, siger Heino Knudsen.

Vi har samlet nogle af de punkter, som budgettet drejer sig om:

Skadestue i Roskilde

Som lovet efter valget indeholder budgettet også, at sygehuset i Roskilde allerede fra 2. halvår af 2019 skal have en lægebetjent skadestue hele døgnet.

Hvordan det nøjagtigt skal foregå, beslutter politikerne senere - og den post vil først optræde på budgettet gor 2020. Indtil videre har man reserveret tre millioner kroner på årets budget til etablering og drift i både Roskilde og Næstved.

Sundhedsplatformen på budgettet

Den berygtede Sundhedsplatform har også en plads i budgettet. I 2019 bruger regionen 61,1 millioner til udgifter for drift og videreudvikling af det digitale journalsystem.

Men for at forbedre brugen af Sundhedsplatformen er partierne blevet enige om at kaste yderligere fem millioner efter den, så klinikkernes kan bruges deres tid med Sundhedsplatformen bedre.

Færre penge på vikarer

Regionen satser også på at spare penge på vikarforbruget.

Det kan gøres ved at etablere en intern vikarordning, mener partierne. Håbet er, at det kan spare regionen 7,5 millioner i 2019 og mindst 10 millioner året efter.

Psykiatrien styrkes

Psykiatrien får 30 millioner ekstra at boltre sig for. Derudover fritages psykiatrien fra rammebesparelser på 11 millioner.

Flere penge til de medicinske afdelinger

I 2018 var der massiv stigning i indlæggelser på medicinske afdelinger i bestemte perioder.

Derfor sætter regionen 11,2 millioner kroner af til at finde måder at aflaste de medicinske område. Derudover fritages det medicinske område for rammebesparelser.

E-hospital

Regionen har afsat cirka 10 millioner kroner til at etablere Danmarks første, digitale e-hospital, der kan binde borgere, sygehus, læger og almen praksis sammen.

Yderligere fem millioner investeres i apperater, der kan understøtte etableringen af e-hospitalet.

Derudover har regionen kastet fem millioner efter at forebygge sygdom med træning i stedet for operationer eksempelvis. 

Regionen mener, at det vil give en besparelse på det lange løb på helt op til 30 millioner i 2022 og frem.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik