Region sætter proppen i over for jordemoderklinik

Populært borgernært tilbud om lokal jordemoder-konsultation i Stenløse bliver lukket fra årsskiftet

En populær jordemoderklinik i Egedal Sundhedscenter i Stenløse står til lukning. Region Hovedstaden har nemlig besluttet, at tilbuddet skal lukkes og flyttes til Nordsjællands Hospital fra årsskiftet. Den melding vækker harme i den nordsjællandske kommune.

For Egedal Kommune har tilbudt at betale den årlige husleje på 80.000 kroner, men Region Hovedstaden holder fast i beslutningen.

 - Det er virkeligt underligt og stærkt beklageligt, at Region Hovedstaden ikke vil samarbejde om at finde en løsning, hvor vi endda tilbyder at betale huslejen for, at de to jordemødre kan fortsætte deres gode arbejde - tæt på borgerne, siger Karsten Søndergaard, Venstre, der er borgmester i Egedal, i en pressemeddelelse.

Beslutningen skaber bekymring blandt de gravide. En af dem er 33-årige Marlene Dahlwad Kristensen fra Søsum.

- Jeg er sygemeldt med bækkenløsning og er derfor rigtig glad for at kunne komme her på Jordemoderklinikken, der kun ligger fem til ti minutter væk fra, hvor jeg bor. Jeg skal i forvejen køre til tjek på hospitaler for bl.a. for lavt stofskifte. Derfor vil det være temmelig belastende også at skulle køre til Frederikssund til konsultationer, siger hun.

Klinikken åbnede i 2015, men allerede nu er dens dage altså talte.

Hospitaler mangler jordemødre

Byrådet i Egedal Kommune har skrevet til Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden - og i brevet tilbudt betaling - men det blev afslået.

-Det skyldes, at hospitalerne har jordemodermangel. Ved at trække jordemødrene ind på hospitalerne, så får vi noget, der er mere fleksibelt. For hvis der sidder en jordemoder ude på en klinik, så er hun ikke til rådighed på samme måde, siger Karin Friis Bach, Rad. Ven., der er formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg til TV 2 Lorry.

Lukningen af klinikken er ifølge Karin Friis Bach en følge af det budget for 2017, der blev vedtaget sidste efterår.

Men i Egedal er det ikke en populær beslutning.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Vicky Holst Rasmussen, frygter for konsekvenserne ved Region Hovedstadens beslutning:

- Jeg ved, at vores fagpersoner i Sundhedstjenesten og jordemødrene i klinikken er ret bekymrede for, at det vil betyde, at især ressourcesvage borgere fravælger hjælp og vejledning i graviditeten, fordi det bliver uoverskueligt at tage med tog og bus til et hospital i Frederikssund. Det kan give sundhedsmæssige problemer og på sigt andre dyre udfordringer, hvis jordemødrene ikke får mulighed for at hjælpe tæt på borgerne, siger Vicky Holst Rasmussen i en pressemeddelelse fra Egedal Kommune.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik