Region fråser med fratrædelser

Hvis fratrædelsesgodtgørelser til chefer, der ikke fratræder, var en konkurrencesport, kunne der kåres en klar regionsmester, skriver Politiken torsdag.

Siden 2009 har Region Hovedstaden med ansvaret for det københavnske sygehusvæsen udbetalt små 20 millioner til direktører, overlæger og chefsygeplejersker, der er enten er blevet forlænget, genansat eller fortsat i en tilsvarende stilling.

Det er langt flere end nogen af landets andre fire regioner. I flere tilfælde lyder beløbene på omkring 1,5 millioner kroner, viser en liste over udbetalingerne til i alt 28 af Region Hovedstadens topchefer.

Ifølge kritikere er tiden inde til at gøre op med muligheden for at belønne offentlige ledere med store summer, når de fortsætter i jobbet eller en tilsvarende stilling. Arbejdsmarkedsforskeren Jørgen Stamhus, Aalborg Universitet, kalder ordningen for »besynderlig« i en tid, hvor det offentlige fattes penge.

»I forvejen er der tale om chefer, der får en ekstra god løn som åremålsansatte, og derfor burde det ikke kunne forekomme, at de på denne måde skal kompenseres to gange. Lønforholdene i det offentlige skal være gennemskuelige«, siger han til Politiken.

Jørgen Grønnegård Christensen, der er professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, er enig og foreslår, at det offentlige går over til almindelige kontraktansættelser af chefer.

»Det er er et langt bedre system med ansættelser, der løber indtil videre, og præcise regler ved opsigelse af kontrakten. Jeg betragter det som et tidssvarende alternativ til de gammeldags tjenestemandsansatte chefer og nutidens åremålsansatte chefer. Det nuværende system dækker over, at man skyder en genvej til højere totallønninger. Det slører gennemsigtigheden«, udtaler Jørgen Grønnegård Christensen.

I Region Hovedstaden var regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) ikke bekendt med, at fratrædelsesordningerne havde så stort et omfang, siger hun. Derfor vil hun tage sagen op.

»Når de kan ansætte chefer på kontrakt i Region Sjælland i modsætning til i hovedstaden, har det formodentlig noget at gøre med det københavnske arbejdsmarked. Det er dyrere i hovedstaden, og vi skal betale mere. Det kan godt være, at man kan finde en sag eller to, der ikke er rimelig. Men man er nødt til at overveje, om man kan undvære folk. Hospitalsvæsenet skal kunne fungere«, siger Vibeke Storm Rasmussen til Politiken.

Region Hovedstadens direktion oplyser, at den i enkelte tilfælde har benyttet sig af kontraktansættelser, men at området generelt er reguleret centralt af overenskomstaftaler mellem Danske Regioner og faglige cheforganisationer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik