Foto: TV 2 Lorry

Region drages ind i skandale på Rigshospitalet

Koncernledelsen i Region Hovedstaden har et medansvar for skandalen om lægers misbrug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål og mangelfuld kontrol på Rigshospitalet. . Det fastslår eksperter i Jyllands-Posten søndag på baggrund af nye oplysninger.

Regionen har placeret ansvaret hos Rigshospitalets direktion, bl.a. fordi den i strid med regionens regler lod forskerne godkende deres egne bilag.

Ifølge reglerne skulle der - for at forhindre snyd - »fire øjne« på bilagene.

Nye oplysninger viser imidlertid ifølge Jyllands-Posten, at regionen var fuldt informeret.

Regionen modtog år efter år kopi af breve fra revisionsfirmaet Deloitte til hospitalsdirektør Torben Stentoft, Rigshospitalet, hvori revisorerne advarede om problemet, herunder at hospitalet bevidst ikke fulgte reglerne, fordi man var imod dem.

Hullet i kontrollen blev først lukket efter tre et halvt år, og i den periode misbrugte flere overlæger forskningsmidler.

»Regionens ledelse har ladet stå til i stedet for at gribe ind, som den burde. Når regionens ledelse sidder sådanne advarsler overhørig, kan den ikke fraskrive sig et ansvar, som den har forsøgt at gøre. Den er tværtimod medansvarlig,« siger Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.