Regeringen og DF imod en aldersgrænse for køb af lattergas

Alle partier er enige om, at der skal gøres noget for at forhindre misbrug af lattergas - men partierne er ikke enige om, hvad der skal gøres.

SF har stillet forslag om at indføre en aldersgrænse, så man skal være 18 år, før man må købe lattergaspatroner.

Et forslag, der blandt andet er stillet på baggrund af TV 2 Lorrys og andre mediers dækning af emnet, hvor vi både har kunne fortælle om et stigende misbrug blandt unge og en let tilgængelighed af patronerne for de unge.

For få dage siden blev forslaget om en aldersgrænse førstebehandlet i Folketinget, men her viste det sig, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke støtter idéen.

Hvordan forhindrer man, at nogen vælger at bruge lattergaspatroner som et rusmiddel? Politikerne på Christiansborg er ikke enige om svaret.

DERFOR ER LATTERGAS FARLIGT

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

 

Men det er der ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagende inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

 

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Regeringen foreslår i stedet, at man skærper kontrollen med salg af lattergas, og at man laver en mængdebegrænsning, så privatpersoner kun må købe få lattergaspatroner ad gangen.

- Jeg tror, at hvis man laver en aldersgrænse på eksempelvis 18 år, så vil det blive ligesom med alkohol, hvor man så pludselig betragter det som i orden at indtage lattergas, hvis man er over 18 år. Det er jo farligt, uanset om man er under eller over 18 år, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov fra De Konservative.

- Jeg synes, at det er verdens dårligste undskyldning for ikke at stemme for forslaget om en aldersgrænse. Man legitimerer ikke, at man skal misbruge produktet, fordi man kan købe det, når man er 18 år, men man forhindrer et tidligt misbrug, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen fra SF.

Men uden regeringen og Dansk Folkepartis opbakning er der ikke flertal for forslaget om en aldersgrænse.

Til gengæld er der flertal for skærpet kontrol og en mængdebegrænsning ved køb af lattergaspatroner.

SF er overraskede over manglende opbakning

De Konservative har tidligere udtalt til TV 2 Lorry, at partiet bakker op om en aldersgrænse, og TV 2 har tidligere lavet en rundringning, der viste, at alle partier med undtagelse af Venstre og Liberal Alliance ville stemme for forslaget.

Derfor kom det også bag på Kirsten Normann Andersen, at der ikke var opbakning fra blå blok.

- Jeg var meget overrasket over, at det viste sig, at der ikke var flertal alligevel. Men jeg har konstateret, at hele rød blok bakker op om forslaget, så der er håb forude, hvis ikke før så efter et valg, siger hun.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Kirsten Normann Andersen er dog også positivt stillet overfor regeringens forslag om en mængdegrænse for, hvor mange lattergaspatroner man må købe ad gangen.

- Lad os da slå det sammen. Jeg kan sagtens bakke op om de forslag, som erhvervsministeren nævnte til førstebehandlingen tirsdag. Det var nogle gode forslag, men jeg synes ikke, at det forhindrer, at man også en gang for alle får lavet en aldersgrænse for køb af lattergaspatroner, siger SF'eren.

DF vil have begrænset antallet af udbydere

Før Dansk Folkeparti vil stemme ja til regeringens forslag om skærpet kontrol og en mængdebegrænsning ved køb af lattergaspatroner, kræver de dog, at man også laver en regel for, hvem der må sælge patronerne. Et forslag flere fra rød blok også har udtrykt opbakning til.

- Vi forhandler med erhvervsministeren, og han må give sig på det her område. Den forhandling tager vi efter nytår, og det skal vi nok få igennem, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Men spørger man erhvervsministeren om regeringens holdning til forslaget om en udbyderbegrænsning, er tonen en anden:

- Jeg tror, at det vil være besværligt og bureaukratisk at indføre sådan en certificeringsordning for, hvem der må sælge lattergas. Der er nemmere og mere oplagte løsninger til rådighed, siger han.

Det er allerede i dag ulovligt at sælge lattergaspatroner som rusmiddel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik