Regeringen lokker EU: Agentur får huslejen betalt

Hvis København bliver ny hjemby for Det Europæiske Lægemiddelagentur, kan agenturet se frem til at slippe for huslejen. Det fremgår af regeringens officielle bud.

Regeringen har fundet en økonomisk gulerod frem i kampen om at tiltrække Det Europæiske Lægemiddelagentur til København, når agenturet som følge af Storbritanniens brud med EU må forlade London.

Hvis EU vælger at placere agenturet i København, får det nemlig stillet 27.000 kvadratmeter til rådighed i det nybyggede Copenhagen Towers i Ørestad – kvit og frit – i de næste 20 år.

Det fremgår af regeringens officielle bud, som blev fremlagt mandag.

Matcher den nuværende husleje

Tidligere direktør for Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, der af regeringen er hyret til at stå i spidsen for kampen om at få agenturet til København, mener, at det er en lille pris at betale til gengæld for at få de cirka 890 ansatte til byen.

- Nu må vi se, når de andre bud kommer ind, men det vil ikke overraske mig, hvis nogle vil tilbyde fri husleje uendeligt. Vi har valgt 20 år, og det passer nogenlunde til de huslejeforpligtigelser, EMA har i London, så der ikke bliver nogle ekstra EU-omkostninger ved at flytte til København, siger Lars Rebien Sørensen til Finans.

Hos Dansk Erhverv vurderer sundhedspolitisk fagchef Katrina Feilberg Schouenborg, at Danmarks ansøgning er stærk.

- Der vil ikke ske store forsinkelser i agenturets arbejde. Det betyder, at de lægemiddelvirksomheder, der søger om at få deres lægemidler godkendt, ikke vil opleve forsinkelser, siger hun.

Producenter: Vi har et stærkt fagligt niveau

Det er netop et af kriterierne, som ansøgningerne bliver bedømt på.

- Regeringen lægger vægt på, at man allerede har en lokation, en rigtig god infrastruktur med direkte adgang til lufthavnen – og gode forhold for de medfølgende ægtefæller og børn, siger Katrina Feilberg Schouenborg.

Det taler også for Danmark, at vi har et stærkt fagligt niveau på området, vurderer Henrik Vestergaard, der er vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen:

- Nu handler det bare om, at processen herfra følger drejebogen, så vi undgår, at EMA's faglige arbejde mister den høje kvalitet, fordi medarbejderne føler sig usikre om fremtiden. 

Kæmper med andre hovedstæder

Frem til 2039 hænger EMA på en uopsigelig lejekontrakt for sit nuværende hovedsæde i London. Det kommer til at koste i omegnen af tre milliarder kroner, skriver netmediet Politico.

Byer som Amsterdam, Wien, Bratislava, Barcelona og Milano lægger også billet ind på agenturet. Placeringen afgøres til november.

Foruden EMA skal også Den Europæiske Banktilsynsmyndighed have nyt hovedsæde. Her byder blandt andet Prag sig til.

Danmark huser i øvrigt allerede ét EU-agentur - Det Europæiske Miljøagentur, der ligger på Kongens Nytorv i det indre København. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik