Rapport: Stormfloder truer hovedstadsområdet

Stormflod og havvandsstigninger kan forårsage skader for et tocifret milliardbeløb i hovedstadsområdet, hvis ikke kysten sikres på tværs af kystkommunerne. Det viser en ny rapport.

Truende stormfloder og vandstandsstigninger kan medføre klækkelige skader i hovedstadsområdet.

Det viser en rapport, som COWI har udarbejdet for Region Hovedstaden og Regnvandforum.

Hvad er Regnvandsforum?

Regnvandsforum er et samarbejde om klimatilpasning på tværs af kommuner og forsyninger i hovedstadsområdet. Det blev oprettet i 2012.

 

Kilde: likovand.dk

For hvis kystbeskyttelsen af hovedstadsområdet ikke øges, kan skaderne fra en vandstandsstigning på 70 centimeter medføre skader for op imod 22 milliarder kroner over de næste 100 år. Ifølge rapporten vil omtrent halvdelen af skaderne skyldes tab af infrastruktur såsom metro, motorvejsstrækninger og lufthavn.  

Vand på tværs af kommunegrænser

Udfordringen med de kommende stormfloder strækker sig på tværs af kommunegrænserne.

Derfor er en større indsats for kystbeskyttelsen nødvendig, lyder det fra formanden for Region Hovedstadens miljø- og klimaudvalg.

- Vand respekterer jo ikke administrative grænser. Det er derfor vigtigt, at vi i Region Hovedstaden har været med til at sikre, at kommunerne og forsyningerne nu har et samlet billede af risikoen ved stormflod, som der kan arbejdes videre med, siger Kim Rockhill i en pressemeddelelse. 

Rapporten er lavet i forbindelse med projektet ”Stormflod og havvansstigninger”, der er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Regnvandsforum. Et projekt, der netop er søsat for at løse fælles udfordringer på tværs af kommuner i forbindelse med kommende stormfloder og havvandsstigninger.

Første gang der anvendes fælles data

Det er også første gang, at man bruger fælles data til at lave skadesopgørelser og finde løsninger på de bedste sikringsniveauer for kystkommunerne i hovedstadsområdet, skriver Region Hovedstaden i pressemeddelelsen.

- Jeg er meget glad for, at vi i Region Hovedstaden har været med til at sikre, at der nu er et samlet, opdateret vidensgrundlag, som vil give et rigtigt godt grundlag for den videre proces og samarbejde, udtaler formanden for Region Hovedstadens miljø- og klimaudvalg Kim Rockhill.

Det forventes, at en forbedret kystbeskyttelse kan reducere skader fra fremtidige stormfloder. 

Rapporten viser eksempelvis, at risikoen for stormflod i hovedstadsområdet kommer fra især de sydlige egne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik