Ramsløgene vælter frem: Pas på de giftige kopier

Ramsløgene vælter frem, men det gør de giftige liljekonvaller også. Og det kan være svært at kende forskel.

Ramsløg vokser i næringsrig muld i skovbunden. Foto: Shutterstock / Iris

Det forårsagtige vejr har fået ramsløgene til at springe frem tidligere end normalt, men inden du tager kurven under armen og skal på ramsløgs-jagt, så sæt dig ind i, hvordan du genkender ramsløg.

For ramsløg har mange ligheder med den mindre velsmagende og mere giftige liljekonval. De to kan findes blomstrende side om side og det er derfor vigtigt at have styr på plantebiologien.

- Den største fare ved at plukke ramsløg er at forveksle det med en liljekonval. Deres blomster er begge hvide, men ellers forskellige i formen, men bladene er meget ens, forklarer biolog og naturvejleder Jes Aagaard og afslører det gyldne trick:

- Man kan teste, om det er ramsløg, man har fundet ved at gnide ramsløget mellem hænderne. Hvis det begynder at lugte af hvidløg, så er det et ramsløg. Hvis der ikke kommer nogen hvidløgslugt, skal man ikke spise den, siger han.    

Mange planter har taget chancen og fyret den af før tid

Jes Aagaard, biolog og naturvejleder

Selvom liljekonvalen er giftig, så er det ifølge Jes Aagaard ikke den mest giftige plante i Danmark, og den er ikke dødelig.

Tidlig på færde

Normalt plejer ramsløgene først at vælte frem i april, men i år er en undtagelse.

- Det varme vejr har gjort, at mange planter har taget chancen og fyret den af før tid, forklarer Jes Aagaard.

Ramsløgene er ifølge Jes Aagaard bedst, inden blomsterne på ramsløgene begynder at springe ud. Blomsten gør dem nemlig mere bitre i smagen. I maj måned vil trækronerne begynde at afskærme lyset til skovbunden og andre planter vil begynde at vokse op og dække ramsløgene. Det er med andre ord nu, man skal slå til.

Ramsløg er fyldt med C-vitaminer, og det smager lækkert på en æggemad eller i en god pesto, lyder det fra Jes Aagaard.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik