Radioaktive gasser giver lungekræft: Se hvor i din kommune

Radon. For husejeren klinger ordet måske særlig velkendt, men for mange lyder det mest af alt som lange kemitimer og det periodiske system.

Stoffet radon er en ædelgas, som findes naturligt i undergrunden. Den kan hverken ses, lugtes eller smages, men alligevel kan stoffet have alvorlige konsekvenser for danskerne. 

Radon er nemlig radioaktivt og virker derfor kræftfremkaldende. Særligt når gassen ophobes, er risikoen større, hvilket sker i en stor mængde boliger herhjemme.

På landsplan skønner Sundhedstyrelsen, at helt op til 350.000 boliger har et alt for højt radonniveau i indeklimaet. Og konsekvenserne heraf er til at føle på. Radon i boliger anslås nemlig at være medvirkende til 300 tilfælde af lungekræft årligt i Danmark.

I onsdagens nyhedsudsendelse på TV 2 Lorry klokken 19.30 kan du se mere om den farlige gasart, og høre hvilke forholdsregler man nu tager i 13 børneinstitutioner i Fredensborg kommune, hvor radonniveauet overstiger grænseværdierne.

Og man bør netop være særlig opmærksom, når det gælder børn, siger ekspert.

- Gassen er mest sårbar for børn, da deres immunforsvar ikke er helt opbygget endnu. De har simpelthen ikke lige så stor mulighed for at bekæmpe de sygedomme, som kan medføres af gassen, lyder det fra radonekspert og rådgivende bygningsingeniør i Radonhuset A/S, Khushal Shah, til TV 2 Lorry.

Vil du vide hvor alvorligt radonproblemet er for dig, så se mere i kortet herunder. Den viser hvor mange procent af boligerne i kommunens område, der har forhøjet radonniveau:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik