Radikale vil have trosneutralt ceremoni-rum i København

Et trosneutralt ceremoni-rum er på vej i København, hvis det står til de Radikale.

Hvor går man hen, hvis man ikke er med i et religiøst fællesskab, men gerne vil markere en stor livsbegivenhed?

En mulighed kunne være et trosneutralt ceremoni-rum. Noget, som det Radikale Venstre i København forsøger at hale fem millioner hjem til i de igangværende budgetforhandlinger.

Efter planen skal ceremonirummet ligge i et kolumbarium på Bispebjerg Kirkegård. Ceremonirummet skal være trosneutralt på den måde, at det ikke er til én bestemt trosretning.

- Det, det i bund og grund skal rumme, er folks mere og mere individualiserede forhold til religion, livssyn og åndelighed, siger Tommy Petersen, gruppeformand for de Radikale i København, til TV 2 Lorry.

quote Det er jo et meget alment, menneskeligt behov at ville markere store overgange i livet.

Lone Ree Milkær, Foreningen Humanistisk Samfund

Han peger på, at der bliver færre og færre medlemmer af folkekirken.

- Det vil sige, at der er mange, der føler sig ceremonielt hjemløse, som ikke har lyst til at lave ceremonier i kirken for eksempel. Men det ændrer jo ikke ens behov for at markere store livsbegivenheder, siger han.

Stigende interesse for ikke-religiøse ceremonier

Foreningen Humanistisk Samfund har de seneste otte år arrangeret ikke-religiøse, humanistiske ceremonier. Noget, de oplever en stigende interesse for - men uden at have et passende lokale.

- De ceremonier, vi arrangerer foregår jo alle mulige andre steder, fordi der ikke findes det her rum, siger Lone Ree Milkær, forkvinde for Foreningen Humanistisk Samfund, til TV 2 Lorry.

Hun hilser forslaget fra De Radikale velkomment.

- Det er jo et meget alment, menneskeligt behov at ville markere store overgange i livet. Og det har man selvfølgelig også som moderne sekulært menneske i et samfund som det danske, siger Lone Ree Milkær.

quote Jeg synes, det er svært at sige nej, hvis folk ikke har andre muligheder.

Femming Pless, sognepræst 

Sognepræst: Ceremonier er vigtige

Flemming Pless, der er sognepræst i Christians Kirke på Christianshavn, mener også, det trosneutrale ceremonirum er en god idé.

- Jeg oplever jo et behov for et rum, hvor man kan sige de store ord, og derfor sker det jo også, at der er folk, der kommer her, som i virkeligheden spørger: Kan vi få lov at holde noget, hvor vi ikke siger noget om Gud? Og jeg synes, det er svært at sige nej, hvis folk ikke har andre muligheder, siger han til TV 2 Lorry. 

For ceremonier er vigtige, mener Flemming Pless – uanset om de er med eller uden Gud.

- Der er ikke noget, der er så vigtigt som at have højtider, have nogle bestemte tidspunkter, som vi husker tilbage på, hvor vi gjorde os umage med at understrege vigtigheden af lige præcis det her tidspunkt, siger han.

Radikale satser på flertal

Da politikerne tidligere har vedtaget at give penge til projektering, er de Radikales Tommy Petersen forhåbningsfuld, inden budgetforhandlingerne afsluttes på fredag.

- Vi er jo før blevet enige om at sætte penge af til at lave de her projekteringer, så jeg håber da, der vil være flertal for at inkludere det i budgettet denne her gang, siger han til TV 2 Lorry.

Som forslaget ligger lige nu, skal alle københavnere kunne booke rummet, og det skal på den måde kunne løbe rundt uden kommunale tilskud.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik