Radikale Venstre vil have "kriminalitets-forebyggere" i Brønshøj

Penge fra grænsekontrol skal bruges på kriminalitetsforebyggere i områder som Brønshøj. Det foreslår Radikale Venstre.

Penge fra grænsekontrol skal bruges på såkaldte kriminalitetsforebyggere i områder som Brønshøj og opklaring af volds- og indbrudssager.

Sådan lyder et nyt forslag fra Radikale Venstre, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere på dagen slog fast, at grænsekontrollen er kommet for at blive.

quote De har overblik over, hvem der er en del af banderne, og hvem er der er på vej til at blive det. De ved, hvem der fører an og hvem, der er medløbere

Morten Østergaard, partiformand for Radikale Venstre

Ifølge partiformand Morten Østergaard skal kriminalitetsforebyggerne være med til at skabe mere tryghed i blandt andet Brønshøj, der i den seneste tid har været plaget af unge uromagere.

For at finansiere forslaget ønsker De Radikale at droppe grænsekontrollen, som ifølge partiet koster årligt 106 millioner kroner, og i stedet bruge pengene på at ansætte i alt 50 kriminalitetsforebyggere samt til opklaring af flere volds- og indbrudssager.

Partiet anslår, at tiltaget med kriminalitetsforebyggere vil koste 25 millioner kroner årligt.

- Desværre betyder grænsekontrollen og arbejdspresset hos politiet, at de har været nødt til at drosle ned på det kriminalpræventive arbejde, hvor de kan tage hånd om de her problemer og lave relationsarbejde blandt kriminalitetstruede unge eller holde særligt opsyn med bandemedlemmer, siger Morten Østergaard til TV 2 Lorry.

Inspiration fra Volssmose

Radikale Venstre foreslår, at man kan have 3-4 kriminalitetsforebyggere i hvert af de såkaldt hårde ghettoområder. Morten Østergaard har fået inspiration til forslaget i Vollsmose i Odense.

- I Vollsmose er kriminalitetsforebyggere ikke politifolk, men de er ansat af politiet. De har overblik over, hvem der er en del af banderne, og hvem er der er på vej til at blive det. De ved, hvem der fører an og hvem, der er medløbere. Og så samarbejder de med familierne, siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard mener dog, at politiet selv skal vurdere, hvordan kriminalitetsforebyggerne bliver brugt mest hensigtsmæssigt.

SF og Socialdemokratiet vil også have øget indsats

Pia Olsen Dyhr, der er formand for SF, er enig i, at den forebyggende indsats skal styrkes. Hun mener også, at SSP, som er et tværfagligt samarbejde mellem skolerne, de sociale myndigheder og politiet, skal have ressourcer til at rykke ud i de sene eftermiddagstimer og de tidlige aftentimer.

- Det skal tages i opløbet, og de skal mærke, at der bliver taget hånd om det. Både for deres egen skyld og for de unge mennesker, de chikanerer. Bliver der sat tidligt og målrettet ind, kan vi også forhindre, at de bliver rekrutteret til bandemiljøet, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2 Lorry.

Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet er enig i, at der er behov for forebyggende arbejde, men han mener også, at der er behov for en endnu større indsats.

- Det er så alvorligt, at det forebyggende ikke kan stå alene. Det er så groft, at der skal være synligt politi ligesom på Den Røde Plads på Nørrebro under bandeurolighederne og på Blågårdsplads, siger han til TV 2 Lorry.

Uenighed om finansiering

Mens der er stor enighed om, at der er brug for en øget indsats i Brønshøj, er der uenighed om finansieringen.

Pia Olsen Dyhr (SF) vil ikke afvise, at pengene kan findes ved at afskaffe grænsekontrollen, men foreslår selv en statslig pulje, som kommunerne kan søge fra til de formål.

I SF's udspil til en nærhedsreform hos politiet fremgår det også, at de vil have flere betjente til at overgå fra skrivebordsarbejde til traditionelt arbejde.   

Lars Aslan Rasmussen afviser at finde pengene ved at nedlægge grænsekontrollen:

- Det her er noget, Københavns Politi må prioritere internt. Hvis de ikke kan det, må justitsministeren se på det, men i første omgang mener jeg, at Københavns Politi skal undersøge, om det ikke kan lade sig gøre, siger Lars Aslan Rasmussen.

Morten Østergaard er villig til at forsøge at finde pengene et andet sted, men vil på nuværende tidspunkt ikke komme med flere konkrete forslag til finansieringen.

- Nu er jeg kommet med et forslag. Så synes jeg, det er rimeligt, at de andre, der er med på idéen, må komme med et bedre forslag, hvis de ikke vil gøre det ved at nedlægge grænsekontrollen, siger Morten Østergaard.

Københavns Politi har over for TV 2 Lorry ikke ønsket at kommentere forslaget fra De Radikale.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik