Qasam på corona-roadtrip: Politiker bruger fritid på at informere indvandrere om virus

Qasam Nazir Ahmad fra Halsnæs holder foredrag for indvandrere for at hjælpe dem i kampen mod corona.

Han har pakistansk baggrund, men er født og opvokset i Halsnæs. Han er far til tre børn, arbejder med IT til daglig og er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Alternativet.

Og så bruger han en del af sin fritid på at holde foredrag i forskellige dele af indvandrermiljøet i et forsøg på at hjælpe dem til at spænde ben for den coronavirus, der har en høj forekomst netop blandt mennesker med ikke-vestlig baggrund.

quote Mange af de her minoriteter arbejder i frontlinjen.

Qasam Nazir Ahmad

Det er der behov for. Både i maj og igen i oktober viste tal fra Statens Serum Institut, at der blandt mennesker med ikke-vestlig baggrund i Danmark er en højere forekomst af corona-smitte end blandt borgere med dansk baggrund.

Det er der ifølge Qasam Nazir Ahmad flere grunde til.

- Mange af de her minoriteter arbejder i frontlinjen. De har erhverv, der gør,  at de er mere udsatte end andre, og så har de ikke mulighed for at arbejde hjemme. Det er for eksempel sygeplejersker, rengøringsfolk, taxachauffører og buschauffører, forklarer han.

Og at mennesker med baggrund i indvandrermiljøet er mere udsatte er tidligere blevet bakket op af professor Morten Sodemann, Syddansk Universitet. I en artikel i magasinet Ræson, skrev han:

"I lavindkomstjobs har man ingen indflydelse på sine arbejdsforhold og har ikke råd til at holde sig hjemme, og man bor typisk også i boliger, hvis kvalitet man – af økonomiske årsager – ikke har indflydelse over. Man ved, at dem uden indflydelse på arbejdsmiljø, som samtidig ikke har indflydelse på bolig, er dem, der smittes langt lettere under epidemier, bliver oftere syge, indlægges hyppigere og oftere dør af sygdom."

Små boliger med mange beboere

Qasam Nazir Ahmad tilføjer i forhold til boligsituationen, at mange i miljøet også giver udtryk for, at det er svært for dem, hvis et medlem af familien bliver smittet. For når fire eller fem mennesker bor i en lejlighed på 75 kvadratmeter, så kan det være svært at navigere i forhold til smitteforholdsreglerne.

- Derfor har jeg også kontakt til kommunerne, så jeg kan fortælle om,  hvad der er af alternative boligmuligheder, når nogen er smittet. Det kan for eksempel være et værelse på et vandrerhjem og nogle gange på hotellerne, siger Qasam Nazir Ahmad.

Han holder sine foredrag i blandt andet moskeer og foreninger, hvor han enten på dansk eller urdu fortæller tilhørerne om både smitterisiko, sygdomsforløb, senfølger - og de forholdsregler, man kan træffe i forsøget på ikke at blive smittet.

Bekymret for smitte-rygter

Men det er ikke altid, foreningerne vil have det offentliggjort, at politikeren og coronakrigeren fra Halsnæs har været på besøg.

- Det opstod efter situationen i Aarhus, hvor der pludselig var massiv smitte blandt somaliere. Den omtale, det fik, betyder, at indvandrere nogle gange er bekymrede for, at jeg på Facebook omtaler et besøg i deres forening, siger han.

Bekymringen går på, at andre, der hører om besøget, pludselig kan få et indtryk af, at besøget hænger sammen med et stort smitteudbrud - hvad det ikke gør.

Moskéer viser samfundssind

Ud over foreninger besøger Qasam Nazir Ahmad også moskeer. Og i Brøndby har to moskeer netop meddelt, at de stopper al aktivitet i nogle uger i et forsøg på at begrænse smitten.

quote Der er heldigvis mange, der tager det her alvorligt.

Qasam Nazir Ahmad.

 - Moskeerne holder tre ugers pause, og det har de jo selv besluttet. De vælger at tage et ansvar og viser dermed også samfundssind. Det er godt, synes jeg - og der er heldigvis mange, der tager det her alvorligt, påpeger han.

Covid-19 blandt indvandrere

Qasam Nazir Ahmad holder sine foredrag på den københavnske vestegn, der i en lang periode har været hårdere ramt end andre dele af landet. De seneste overvågningstal fra Statens Serum Institut tyder dog på, at vestegnskommunerne er røget længere ned på smittelisten.

Qasam Nazir Ahmad understreger i samme forbindelse, at han også holder foredrag i for eksempel København og nordsjællandske kommuner.Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

20210312-114104-A-1920x1280we

Tivoli ønsker hjælp til nødlidende København med sommerpakke

20151222-175344-3-1920x1280we

Overblik: Se her, hvad der åbner i dag

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere