Pusher Street ryger stadig løs

For præcis seks år siden ryddede politiet Pusher Street - gaden på Christiania, hvor folk åbenlyst kunne købe hash. I dag er både politi og politikere enige om, at hashhandlen stadig stortrives i gaden. En fuldstændig rydning kræver en massiv indsats, siger politiet. Nu styres gaden af den hårde gruppe af pushere, siger christianit. Det skriver metroXpress.

Tidligt om morgenen tirsdag den 16. marts 2004 rykkede politiet ind med bulldozere og flere hundrede betjente for at lukke Pusher Street, men her seks år efter kan man uden problemer stadig købe hash på Christiania. Det skriver metroXpress.
I Politiforbundet erkender man, at politiet i den periode ikke har formået at komme den åbenlyse hashhandel til livs:
»Hvis målet var at stoppe hashhandlen på Christiania, så er det absolut ikke lykkedes. Jeg tror, det bedste, man kan sige, er, at boderne er væk i Pusher Street, men hashen forhandles stadig i fuld udstrækning,« siger Peter Ibsen, der er formand for Politiforbundet, til metroXpress.
Årsagen til, at det ikke er lykkedes at stoppe den åbenlyse hashhandel, er ifølge Københavns Politiforening, at det kræver en kæmpe indsats og enorme ressourcer. Samtidig understreger Claus Oxfeldt, der er formand for Københavns Politiforening, at det er frustrerende for politibetjentene, at deres arbejde kun har en begrænset effekt:
»Det er en ekstrem stor politiopgave og lidt som at slå i en dyne. Og skulle nogen få den idé at rydde Pusher Street endnu en gang, så synes jeg, man skal tænke sig godt om, for det vil koste og kræve et enormt ressourceforbrug,« siger han til metroXpress.
MetroXpress har talt med flere politikere fra begge fløje, der alle er enige om, at det på ingen måde er lykkedes at stoppe den åbenlyse hashhandel.
Hos SF kalder retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt det for en endeløs kamp, og hun mener, at det eneste, man i sin tid fik ud af lukningen, var at sprede hashhandlen ud over hele København. Derfor har hun foreslået at nedsætte en hashkommission:
»Et forbud og en stor politiindsats har indtil videre ikke givet nogen resultater. Vi er simpelthen nødt til at få undersøgt området, så vi kan få nogle bedre bud på, hvordan vi kan håndtere hashhandlen og det stigende hashmisbrug,« siger hun til metroXpress.
Hos regeringen, der har stået bag lukningen af Pusher Street og normaliseringen af Christiania, vil Venstres retsordfører, Kim Andersen, heller ikke kalde lukningen for en succes, men han mener heller ikke, at man kunne have forventet det:
»Jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med, at der stadig foregår åbenlys hashhandel på Christiania. Det er ulovligt, og det skal politiet tage sig af,« siger han til metroXpress og understreger, at regeringen ikke vil stoppe med kravet om at bekæmpe hashhandlen.
Det var ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed (K). Til trods for, at politiet for seks år siden rykkede ind på Christiania for at lukke Pusher Street, så skal man ikke bevæge sig langt ind på det gamle kaserneområde, før den kraftige, men samtidig lidt sødlige lugt af cannabis møder ens næsebor - den berygtede gade oser stadig af liv. Det skriver metroXpress.
De tombolalignende hashboder, som tidligere dominerede gadebilledet, står ikke længere på rad og række i Pusher Street og på pladsen foran Abegrotten, men det har dog ikke stoppet den åbenlyse hashhandel. I stedet er boderne blevet erstattet af flere ganske almindelige klap-sammen-borde og træplader, der tilbyder et velassorteret udvalg af hash, skunk og pot. Og Kirsten Larsen, der er christianit og medlem af Christianias pressegruppe, mener endda, at Pusher Street vokser i øjeblikket:
»Alle og enhver kan selv komme ud og se, at Pusher Street aldeles ikke er blevet lukket. Tværtimod så vokser den en smule for tiden, fordi der måske ikke læn-gere er penge til den samme massive politiindsats, som de lagde ud med i 2004,« siger hun til metroXpress.
Den eneste indikation på, at politiet i sin tid lukkede Pusher Street, er kun den noget mere anspændte stemning, som står i stærk kontrast til perioden før 2004. I dag føles det nemlig, som om at flere øjne en smule nervøst følger én, når man bevæger sig rundt i området omkring Pusher Street. Kirsten Larsen forklarer, at det kan skyldes, at det kun er den hårde gruppe af pushere, der er tilbage:
»Politiet kørte jo rigtigt hårdt på herude, så det er kun de sejeste bananer, der er tilbage i Pusher Street. Derfor er stilen nede i 'Gaden' blevet hårdere, og det betyder, at vi også internt kæmper meget med kriminal­iseringen af hashen,« siger hun til metroXpress.
Kirsten Larsen har boet på Christiania længe, og hun er på ingen måde modstander af den åbenlyse hashhandel. Hun mener derimod, at modsat hårde stoffer, som er 'ulovlige' på Christianias område, så er hash forholdsvis harmløst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik