Psykotiske patienter går i flere uger uden at få medicin

Meget syge psykiatriske patienter venter ofte uforsvarligt længe på at blive sat i medicinsk behandling, når de er blevet indlagt på lukkede afdelinger. Deres psykose og paranoia bliver værre og værre i ventetiden, skriver Politiken.

En nat for tre uger siden var det skyld i et blodigt overfald, hvor en patient nær var blevet slået ihjel af en psykotisk medpatient, som ingen medicin fik.

»Jeg er overbevist om, at jeg kunne have forhindret dette overfald, hvis jeg havde haft mulighed for at give patienten antipsykotisk medicin. Så var hans paranoia blevet dæmpet, og dette meget voldsomme overfald var aldrig sket«, siger psykiater og overlæge Henrik Day Poulsen fra Psykiatrisk Center København.

Både Henrik Day Poulsen, hans ledelse samt psykiaternes faglige sammenslutning, Dansk Psykiatrisk Selskab, advarer om, at reglerne om tvangsbehandling i praksis forhindrer, at svært psykotiske patienter kan få medicin med det samme, når de er blevet indlagt på lukkede afdelinger. Situationen er uforsvarlig og uetisk over for patienterne, lyder kritikken.

Det typiske billede er sådan her: En psykotisk patient bliver indlagt - ofte med tvang. Han nægter at få antipsykotisk medicin, og psykiateren beslutter, at han skal have medicinen under tvang for at dæmpe symptomerne på skizofrenien.

Patienten skal i forbindelse med den beslutning have oplyst, at han kan klage over brugen af tvang. Da patienten er psykotisk og ikke selv mener, at han er syg, vælger han øjeblikkeligt at klage over, hvad han opfatter som et ulovligt overgreb.

Kun i de tilfælde, hvor patientens liv og helbred er i væsentlig fare, eller hvor patienten er til fare for andres helbred, må psykiateren sætte behandlingen igang med det samme trods patientens klage.

I de fleste situationer er denne betingelse imidlertid ikke opfyldt, fortæller psykiaterne, og det betyder, at Patientklagenævnet først skal vurdere og afgøre patientens klage, før en tvangsbehandling kan blive sat i værk.

»Der går ofte fire uger, før patienten kommer i gang med den daglige faste medicinske behandling med antipsykotisk medicin«, siger overlæge Lykke Pedersen siger Politiken. Hun er næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab og ansat på en lukket afdeling under Psykiatrisk Center Hvidovre.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere