Psykisk syge indsatte fylder arresthuse

En stor andel af de personer, der hvert år bliver varetægtsfængslet og indsat i de danske arresthuse kæmper med en psykiatrisk lidelse.

Det er ifølge Politiken konklusionen fra flere sider efter en ny undersøgelse i Danmarks største arresthus, Vestre Fængsel, som Kriminalforsorgen har gennemført fra 2009 til 2012.

Undersøgelsen viser, at 9 ud af 10 af 672 udredte varetægtsfængslede har en eller anden form for psykiatrisk lidelse - 83 procent har andre psykiske lidelser som depression, personlighedsforstyrrelser og misbrug af alkohol eller narkotika, mens 8 procent har en decideret sindssygdom som eksempelvis skizofreni.

Selv om undersøgelsen kun har gransket de indsatte i Vestre Fængsel, læner konklusionen sig ifølge rapporten tæt op ad lignende studier fra udlandet. Og psykiatrikonsulent i Kriminalforsorgen Peter Kramp mener, at den peger på et langt bredere problem.

»Hovedtendensen vil man også kunne finde i andre arresthuse«, siger han til Politiken.

Formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, begræder situationen, der ofte går ud over hans medlemmer. De må daglig håndtere indsatte med svære psykiske problemer - en opgave, som de ifølge ham ikke altid er rustet til.

»Det er rigtig slemt. Og der er ingen tvivl om, at det er et problem i samtlige arresthuse og fængsler«, siger han til Politiken.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) slår fast, at der i fremtiden skal gøres mere for at forbedre forholdene.

»Der er flere initiativer på vej. Det her er et massivt problem, og vi må se på, hvad vi kan gøre bedre. Men vi har sat penge af, så man kan øge sundhedsbetjeningen i fængslerne, og vi tilknytter psykiatriske konsulenter til alle arresthuse«, siger Karen Hækkerup til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

anna

galleryNy vej flytter lastbiler fra baghaven - men nu er skolebørn i fare, mener beboere

Lynetteholm ny

Ny plan for Lynetteholm lammer lystbådehavn - og naboer skal forberede sig på støj

Strøget i København

Coronarestriktioner på vej i 17 hovedstadskommuner, erfarer TV 2

Hjemløse

playUdsatte københavnere har tjent næsten tre millioner kroner

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere