Psykiatri på private hænder

Landets første private psykiatriske klinik uden for hovedstaden slår efter nytår dørene op i Roskilde. Dermed kan private med penge på lommen komme ind fra gaden og få behandling for deres psykiatriske lidelser, skriver DAGBLADET Roskilde.

Ejeren af klinikken Sirculus, Camilla Stokholm Bjørkmann, lægger ikke skjul på, at hun ser en mulighed for at konkurrere med det offentlige sundhedstilbud om disse patienter.
- Der er ikke de fornødne tilbud til de mennesker i det offentlige, siger ejeren.
Tendensen bekymrer formanden Dansk Psykiatrisk Selskab, dr. med. Anders Fink-Jensen, som er klinikchef ved Psykiatrisk Center på Righospitalet.
- Vi mangler flere hundrede psykiatere i det offentlige system, som derfor i forvejen er under pres. Jeg synes derfor, det er en kedelig udvikling, hvis samtidig det bliver sådan, at der kommer et privat alternativt tilbud til de patienter, som har penge til selv at betale. Det havde været bedre, hvis det offentlige system kunne håndtere disse patienter, siger Anders Fink-Jensen.
Han frygter, at det kan blive et enorm problem, hvis der skyder mange af disse private psykiatriske klinikker op, fordi de så vil kunne forværre manglen på psykiatere i det offentlige system yderligere.
Han peger samtidig på, at de private klinikker ikke har et etableret samarbejde med det offentlige, herunder de kommunale socialforvaltninger.
- Ofte skal der etableres et samlet behandlingstilbud til de psykiatriske patienter, hvor også der indgår en række sociale elementer. Det kan jeg frygte går tabt i et sådan privat tilbud, siger Anders Fink-Jensen.
Camilla Stokholm Bjørkmann er i princippet enig i, at det ideelle ville være, at det offentlige kunne håndtere alle patienterne.
- Jeg så da helst, at det offentlige var i stand til at tage hånd om alle mennesker, men sådan er det jo bare ikke. Og jeg mener ikke, at de private klinikker udhuler det offentlige system, de er bare med til at udnytte de ordninger, vi har, siger Camilla Stokholm Bjørkmann, der er helt sikker på, at kundegrundlaget er i orden for en privat psykiatrisk klinik.
Det er mildere psykiatriske lidelser som stress, depression, angst og socialfobi, der bliver klinikkens kerneområder. Men det er også meningen, at klinikken vil kunne tilbyde børnepsykiatri i form af »freelancere,« der vil være tilknyttet klinikken. Børnene er i mange tilfælde nemlig også dækket af forældrenes sundhedsforsikringer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik