Professor om kødfri tendens: 'Vi har kun set starten'

En kødfri trend har spredt sig fra København og ud i landet, lyder det fra eksperter.

Mere end hver fjerde dansker har skåret ned på kødforbruget de seneste to år, mens hver sjette forventer at skære ned på kødforbruget i fremtiden.

Det viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

Det er en tendens, som madsociolog fra Professionshøjskolen Metropol Jon Fuglsang også har lagt mærke til.

- Det er helt klart en del af en større bevægelse, som vi kun har set starten på. Mange har et ønske om at spise mindre kød. Vi kan ikke helt måle det på forbruget endnu, men det vil ske på sigt. Det er en trend, der er kommet for at blive, siger han til Søndagsavisen.

Jon Fuglsang mener, at tendensen blandt andet hænger sammen med en øget interesse i dyrevelfærd. 

- Vi er blevet mere miljøbevidste, og vi er blevet nysgerrige på, hvordan dyrene egentlig har det. Og så bliver vi inspireret af asiatisk, afrikansk og mellemøstlig mad, der slet ikke bruger så meget kød som det danske og amerikanske køkken, men til gengæld masser af grøntsager, siger han.

Det er især kvinder, der har skåret ned på kødet de seneste år, viser undersøgelsen. Det overrasker ikke seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevare­instituttet, der gennem en årrække har undersøgt danskernes kostvaner.

- Typisk starter nye trends blandt unge i storbyen. De er 'firstmovers'. Og når det handler om sundhed, rykker kvinder før mænd, siger hun.

At kød er en del af måltidet, er en meget fasttømret tradition i vores madkultur, og derfor vil der gå lang tid, før helt kødfrie dage bliver mainstream i Danmark, mener Sisse Fagt.

Søndagsavisens undersøgelse viser da også, at 34 procent af danskerne mener, at det er noget pjat at skære ned på kødforbruget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik