Privat dagpleje boomer i Helsingør

Størstedelen af Helsingør Kommunes dagplejere fik en fyreseddel for et år siden og blev lukket ned i kommunalt regi i maj. Nu viser det sig, at lukningen af den almindelige kommunale dagpleje har slået fejl og har været med til at tømme de kommunale institutioner for børn. Flere og flere forældre vælger at lade deres børn gå i privat dagpleje i stedet for at sende deres børn i institution, skriver Helsingør Dagblad.

- Det var ikke en fejl at fyre dagplejerne, men vi fik ikke det resultat, som vi gerne ville have ud af det. Ønsket var, at børnene i dagplejen skulle over i vores almindelige institutioner, fordi der var tomme pladser i institutionerne. Men vi har helt klart ikke fået vores mål opfyldt. Der er stadig pres på daginstitutionerne, fordi der mangler børn, indrømmer Johannes Hecht-Nielsen.

Situationen er den, at mange af de fyrede dagplejere fortsatte med at være dagplejere, bare på privat basis, da den kommunale ansættelse blev stoppet.

Mange forældre valgte at gøre det modsatte af, hvad politikerne bag 2011-budgetforliget og embedsmændene i kommunen havde regnet med. I stedet for at lade deres børn rykke fra den lukkede dagpleje til en kommunal daginstitution valgte de at lade børnene fortsatte i den nu private dagpleje.

Via den såkaldte Frit Valg-ordning får disse forældre kommunalt tilskud til at have deres børn gående i dagpleje. Tallene viser til kommunens overraskelse, at et stigende antal forældre benytter sig af den private dagpleje.

Den 1. januar 2011 var der 74 børn i privat dagpleje. Den 1. juni, hvor den kommunale dagpleje var lukket ned, var der 125. Og i starten af november var 145 børn på Frit Valg-ordning.
»Forud for nedlæggelsen af dagplejen var det ventet, at børnene i overvejende grad ville overgå til integrerede daginstitutioner«. Sådan hedder det i en udtalelse fra embedsmændene, som altså tog fejl.

Også Gitte Kondrup, socialdemokratisk formand for Helsingør Byråds børne- og ungeudvalg, må indrømme, at fyringen af dagplejerne ikke har fungeret på den måde, som politikerne bag budgetforliget for 2011 havde ønsket.
- Der var ingen tvivl om, at der var behov for at reducere i pladserne, da dagplejen blev nedlagt. Men der var den risiko, at forældrene ville fortsætte i en Frit Valg-ordning. At det skulle ske i den udstrækning, som det er sket, er overraskende, også for mig. Det er et bevis på, at dagplejerne har lavet et fantastisk stykke arbejde, siger Gitte Kondrup.

Hun erkender samtidigt, at den private dagplejes succes har haft en konkret negativ betydning for de kommunale daginstitutioner. Som beskrevet andetsteds på disse sider forventes det, at en eller flere daginstitutioner må nedlægges næste forår på grund af mangel på børn.
- Det er rigtigt, at der mangler børn i institutionerne. Var øvelsen lykkedes med dagplejen, havde vi ikke haft det store antal tomme pladser i institutioner, siger Gitte Kondrup.

Ifølge Per Tærsbøl fra De Konservative, tidligere borgmester, var lukningen af dagplejen et regulært fejlskud af kommunen. Tærsbøl pointerer dog, at han og hans parti var med til at lægge stemmer til det budgetforlig, som sendte dagplejerne over i det private.
- Det var noget af det, som jeg havde sværest ved. Der skal være et bredt udbud af muligheder på børneområdet, også med plads til dagplejere. Nu viser det sig, at dagplejerne er populære, og der kommer flere og flere i privat dagpleje. Det er skruen uden ende og formentlig selvforstærkende, siger Per Tærsbøl.

Isoleret set har lukningen af dagplejen været en økonomisk succes for Helsingør Kommune. Tidligere betalte kommunen for det antal børn, som den kommunale dagpleje var nomineret til. Nu betaler man kun tilskud via Frit Valg-ordningen til det antal børn, som der rent faktisk er hos de private dagplejere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik