Prisvindende gourmetslagter knækker nakken efter 15 år: ”Jeg har ingen plan B”

Corona-nedlukning, stigende fødevarepriser og en spærret handelsgade. Det er et par af grundene til, at den prisvindende slagterforretning, Gourmandiet, må dreje nøglen om.

17 millioner kroner.

Så stort et beløb måtte slagterforretningen Gourmandiet vinke farvel til, da virksomheden mistede cirka halvdelen af sin omsætning, da Danmark lukkede ned første gang under corona tilbage i marts 2020.

Nu drejer den prisvindende slagter fra Østerbro i København efter års kamp for oplevelse nøglen om, og det skyldes ifølge direktør i Gourmandiet, Peter Steen Andersen, blandt andet coronanedlukningen.

- Da corona kom, mistede vi stort set hele virksomheden. Vi havde lige bygget og købt nyt køkken til vores produktionsapparat på Amager, så timingen var dårlig i forhold til corona, siger Peter Steen Andersen og fortsætter:

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Gourmandiet - En prisvindende slagter

- Vi har altid levet af turister. Vi har altid haft mange turister, der kom for at se forretningen. De forsvandt, siger Peter Steen Andersen og påpeger, at de ikke har været polsteret til at stå imod corona.

Dræbende vejarbejde

Det er dog ikke kun corona, der har givet gourmetslagterne det sidste skub ud over rampen.

Ifølge direktør Peter Steen Andersen har blandt andet stigende fødevarepriser og energipriser medvirket til en lukning af forretningen.

quote Jeg har ingen plan B. Jeg har kun haft ét mål.

Peter Steen Andersen, Direktør, Gourmandiet.

Det samme har det vejarbejde, som har været i gang på Østerbrogade i København siden marts 2021.

Slagterforretningen ligger nemlig på en sidegade til Østerbrogade, hvorfor afspærringer i forbindelse med vejarbejdet ifølge Peter Steen Andersen har ført til mistede kunder.

- Vi har nærmest været spærret inde i et år til halvandet. De lokale kunder kunne godt komme ind, men der har ikke været nogen gennemkørsel, siger Peter Steen Andersen og fortsætter:

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Ifølge Peter Steen Andersen har slagterforretningen måtte annullere 30 til 40 fremtidige bestillinger. Han påpeger dog, at ingen af blevet brændt af i forbindelse med slagterens lukning.
Ifølge Peter Steen Andersen har slagterforretningen måtte annullere 30 til 40 fremtidige bestillinger. Han påpeger dog, at ingen af blevet brændt af i forbindelse med slagterens lukning.
Foto: Simon Skipper - Ritzau Scanpix

- Vi mistede alle kunder, der handlede ind på vej hjem fra arbejde, siger Peter Steen Andersen og påpeger, at alle butikker på sidegaden til Østerbrogade har været hårdt ramt, fordi biler har haft svært ved at komme ind til forretningerne.

- Det var fint nok, hvis det (vejarbejdet på Østerbrogade, red.) var en måned, men når det er så lang tid, er det virkelig dræbende, fortæller Peter Steen Andersen.

Virksomheder i knæ

TV 2 Lorry har tidligere skrevet om virksomheder, der har haft store økonomiske problemer efter corona.

En butiksejer i Valby var eksempelvis nødt til at tage momslån for at klare sig igennem coronanedlukningerne. Hun endte med at gældsætte sig for over 300.000 kroner.

Det førte til, at butiksejeren var tæt på konkurs.

TV 2 Lorry har også fortalt om virksomheden, Sunde Sko, der også har haft svære økonomiske problemer efter corona-lån.

Fra april og to år frem skal ejeren af virksomheden begynde at afdrage sit store corona-momslån til staten, hvilket betyder, at økonomien i virksomheden de kommende år vil være meget hårdt trængt.

Ingen plan B

Slagterforretningen på Østerbro har nu valgt at trække stikket, og ifølge Peter Steen Andersen var det den rigtige beslutning efter at have kæmpet for overlevelse i lang tid.

- Det er sørgeligt, at det (Gourmandiet, red.) skal lukke ned, men det er sådan, det er, siger Peter Steen Andersen, der endnu ikke er sikker på, hvad der skal ske på længere sigt.

- Jeg har ingen plan B. Jeg har kun haft ét mål, siger Peter Steen Andersen, der nu skal bidrage til, at virksomheden og dets aktiver bliver solgt.

Peter Steen Andersen fortæller til TV 2 Lorry, at han endnu ikke ved, om Gourmandiet kommer igen.