Price-brødre tog til Nørrebro og lavede halal-lam - og rammes nu af kritik

Dansk Folkeparti kræver nu, at kulturministeren forholder sig til DR-programmet, hvor de kendte kokke lavede lammeboller i karry.

Selv om der i den originale opskrift står rent svinekød eller halvt svine- og halvt kalvekød, så kan man faktisk også bruge lammekød, når man skal lave boller i karry.

Det gjorde brødrene Price i første afsnit af ”Spise med Price i København”, som blev sendt på DR1 tirsdag. I udsendelsen er de kendte brødre og restaurantejere på Nørrebro, hvor de køber lammekødet hos en lokal halalslagter.

Det har sat sindene i kog. På programmets Facebook-side har 185 deltaget i debatten. Flere anklager tv-kokkene for dyremishandling og langer hårdt ud efter DR for at bringe den slags.

En af dem, der også er helt oppe i det røde felt, er DF-folketingsmedlemmet Claus Kvist Hansen. Han har nu stillet spørgsmål til kulturminister Mette Bock, Liberal Alliance, i sagen.

- Synes ministeren, at det er passende for en public service-kanal som DR at reklamere dels for halal-slagtet kød, dels for en specifik halalslagterforretning sådan som det foregik i udsendelsen "Spise med Price i København", og finder ministeren, at det var fyldestgørende oplysning om halal-kød ikke at oplyse om, at halalkød er forbundet med halalcertificeringsafgifter, der tilgår islamistiske organisationer, lyder spørgsmålet, som Claus Kvist Hansen nu har stillet.

"DR har trådt i spinaten"

Da TV 2 Lorry ringer til ham for en kommentar, står han og kigger på en flæskesteg, der steger i ovnen. Mens stegen syder færdig, har han lige tid til en kort kommentar.

- Jeg frygter, at DR vil finde alle mulige dårlige forklaringer på hvorfor de har gjort som de har gjort, og jeg synes det er meget uheldigt, at DR tramper ind i det spinatbed. Det er et tema, der optager mange mennesker og derfor synes jeg, det fortjener en kommentar fra den øverste ansvarlige.

Men tror du ikke, Mette Bock har andet at lave end at blande sig i DRs programmer?

- Jo, det tror jeg da, hun har. Men jeg tror, DR har mere respekt for hvad kulturministeren siger end for hvad jeg siger.

Det er ifølge Claus Kvist Hansen helt galt, når Price-brødrene køber lammekødet hos en halalslagter, som dermed får gratis omtale. Men hvad er der endnu værre, så bruges der licenskroner på at støtte islamistiske organisationer.

- Hver gang, man køber halalslagtet kød, ryger der penge videre til nogle organisationer, der står bag nogle forfærdelige udtalelser. Det synes jeg er fuldstændig forrykt, at licensbetalerne nu medvirker til, siger Claus Kvist Hansen.

Allerede ballade i september

Det er ikke kommet bag på den ene af værterne i programmet, Adam Price, at det ikke går stille for sig, når man tager til Nørrebro og laver mad af halalslagtet kød.

- Allerede i september, da vi optog programmet, lavede vi en lille Facebook live-sending, hvor der dengang opstod diskussion på nettet. Vi kunne godt regne ud, at det ville komme igen, siger han til TV 2 Lorry.

Giver det anledning til at overveje om det er en god idé en anden gang?

- Nej, absolut ikke. Jeg vil sige nærmest tværtimod. Jeg synes, det er fuldstændig legitimt og naturligt, at vi, når vi bevæger os ind i en bydel i København, som alle ved er multietnisk og vi gerne vil lave et folkekøkken, så laver vi mormor-klassikeren på en måde, som det er muligt for alle at spise, forklarer han.

quote Vi render ikke rundt og laver reklame for halalkød. Lige så lidt som vi gør reklame for andre produkter, slagtere eller butikker. Men når vi er i et lokalområde, går vi selvfølgelig ind til en af de lokale slagtere

Adam Price, tv-kok

Adam Price mener, at sagen her viser, hvor ”opkørt” den danske udlændingedebat er. Men han vil gerne have sig frabedt, at han og hans bror skulle promovere halalkød – sådan som Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti ellers hævder.

- Vi render ikke rundt og laver reklame for halalkød. Lige så lidt som vi gør reklame for andre produkter, slagtere eller butikker. Men når vi er i et lokalområde, går vi selvfølgelig ind til en af de lokale slagtere, siger Adam Price.

INGEN HALAL HOS PRICE

Brdr. Price oplyser, at restauranterne ikke serverer halalslagtet kød.
- Vi laver fuldstændig straight mad inspireret af det danske, franske og italienske køkken, og der er der ingen grund til halalkød. Hvis vi havde lavet en vietnamesisk restaurant, havde det været mere relevant.

Han vil gerne mane et par misforståelser i jorden, som igen og igen popper op i debatten.

- Man støtter ikke terrorbevægelser ved at købe halalkød. Man støtter heller ikke dyremishandling. De fordomme vil jeg gerne have ryddet ud i en gang for alle. Der er faktisk forbløffende lidt forskel på hvordan man slagter på almindelig vis og hvordan man halalslagter.

Ingen planer om flere af den slags programmer

Selv om Adam Price altså intet fortryder, har han ingen planer om at lave flere udsendelser, der får kommentarsporene på de sociale medier til at gløde rødt.

- Vi er et madprogram, og vi vil gerne underholde og formidle begejstringen ved og glæden ved mad. Det er hovedsagen, fastslår Adam Price.

Han håber, at kulturminister Mette Bock har andet at lave end at forholde sig til halalkød.

- For dem, der måtte have det politiske standpunkt, at man for enhver pris vil spænde en politisk hest for en vogn, hvor man kan være kritisk over for indvandringen eller islam, så er den her sag meget velegnet til formålet. Det er ikke mit eget politiske standpunkt, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik