Presset borgmester vil finde penge til førtidspension

Beskæftigelsesborgmester i København vil nu finde flere penge til at gennemgå klagesager om førtidspension. Det sker efter skarp kritik af en rigid sagsbehandling og et drastisk fald i antallet af førtidspensioner.

På onsdag i næste uge er beskæftigelsesudvalget i København ekstraordinært inviteret til møde for diskutere at afsætte penge flere penge til sagsbehandling, så flere eventuelt kan tildeles førtidspension. Invitationen kommer fra den radikale beskæftigelsesborgmester Anne Mee Allerslev.

Det sker efter et voldsomt pres fra politisk hold, fra borgere og fra fagpersoner, der i TV 2 Lorry har kritiseret Københavns kommunes måde at behandle tildeling af førtidspensioner på. Nu vil et flertal med borgmesteren se på, om kommunen kan gøre mere, end den allerede gør.

På mødet vil Anne Mee Allerslev tilbyde at gennemgå en række klagesager, hvor forvaltningen har givet afslag på førtidspension, for at finde mulige åbninger for at ændre afgørelsen:

- Vi kan afsætte ekstra midler til at gennemgå en række sager nu og her, hvis flertallet gerne vil det, siger Anne Mee Allerslev til TV 2 Lorry.

Partier: Lemp reglerne

I et interview til TV 2 Lorry i går gav beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev lovgivningen skylden for, at København et stigende grad siger nej til ansøgninger om førtidspension.

Men det er ikke hele sandheden ifølge et politisk flertal i Beskæftigelsesudvalget. De mener i stedet, at det er forvaltningen, der i mange tolker lovgivningen alt for stramt:

- Vi har en forvaltning, som meget gerne vil være venner med Ankestyrelsen. Vi er meget de flinke piger og drenge i klassen. Det kan ikke nytte noget, at man skal være mere død end levende for at få en førtidspension, siger SF’s medlem af Beskæftigelsesudvalget, Sisse Marie Welling.

Også Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten vil have Anne Mee Allerslev til at bede sin forvaltning om at udfordre fortolkningen af lovgivngen, så flere tildeles førtidspension.

- Det tal, vi har set de sidste syv år med Anne Mee Allerslev ved bordenden, er bekymrende. Tallet er raslet ned, siger Andreas Liske Keil fra Socialdemokratiet.

Afslag steget drastisk

De seneste år er antallet af førtidspensionister i København styrtdykket. I 2007 var der 19367. Det tal var i 2016 skrumpet til 12546.

Og kigger man på tal fra Ankestyrelsen, kan man se, at tildelingen af nye førtidspensioner er faldet fra 1028 i 2010 til bare 296 i 2015.

Partierne mener, at Københavns Kommune i mange tilfælde fastholder syge borgere, der umuligt kan komme i arbejde igen, på kontanthjælp:

- Vi har direkte et brev fra ministeren om, at kommunerne ikke skal administrere lovgivningen alt for rigidt og udnytte den gråzone, der trods alt er. Det vil være en fordel for Københavns Kommune og for nogle af de borgere, der lige nu føler sig som jaget vildt, siger Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre.

Borgmester for bordenden 

Antallet af førtidspensioner har været faldende i årevis - uden at politikerne i udvalget har bremset udviklingen.

Hvorfor har I andre politikere ikke selv gjort noget ved problemet?

- Det er selvfølgelig nemt at skyde skylden på den ansvarlige borgmester. Jeg vil sige, at jeg personligt først blev opmærksom på denne her sag for to uger siden i forbindelse med et debatmøde, hvor der mødte en lang række borgere op, som var meget utilfredse, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Er det ikke lidt for nemt bare at skyde skylden over på Anna Mee Allerslev?

- Det er hende, der er borgmester. Det er hende, der er chefen. Hun har siddet for bordenden siden 2010, hvor antallet af tildelte førtidspensioner er raslet ned, siger Andreas Liske Keil fra Socialdemokratiet.

Københavns Kommunen har i forvejen nedsat en task force, som i øjeblikket gransker kommunens sagsbehandling af syge borgere.

Anne Mee Allerslev afviser, at lovgivningen giver mulighed for at gøre mere, end der allerede gøres.

- Vi kan og må ikke bryde reglerne, men det vi kan gøre er at afsætte ekstra midler til at gennemgå en række sager nu og her, hvis det er det udvalget gerne vil.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik