Preben tager 18 piller hver dag, men det kan ny medicinklinik ændre

Nordsjællands Hospital åbner en ny medicinklinik, som tilbyder ældre, multisyge patienter, der tager meget medicin, at få skåret ned på pillerne.

59-årige Preben Christiansen tager i gennemsnit 18 piller hver eneste dag.

Det har han gjort i over 20 år.

- Alle de her mange piller, som jeg spiser hver morgen, får mig til at føle mig rigtig syg, siger Preben Christiansen til TV 2 Lorry.

Han lider af tre kroniske sygdomme: psoriasis gigtsygdom, diabetes 2 og familiær hyperkolesterolæmi.

- Jeg ville da ønske, jeg ikke havde de her sygdomme, og jeg ikke skulle tage alle de her piller, men min læge siger, jeg skal tage pillerne fordi de er gavnlige for min sygdom. Men jeg ville da ønske, jeg kunne spare på dem.

quote Alle de her mange piller, som jeg spiser hver morgen, får mig til at føle mig rigtig syg.

Preben Christiansen, multisyg og medicinforbruger gennem 20 år

Men nu er der hjælp at hente.

1. marts 2019 åbner en ny polyfarmaciklinik på Nordsjællands Hospital, der tilbyder og hjælper ældre, multisyge patienter med at få skåret ned på deres medicinforbrug. 

Hvad er polyfarmaci?

Polyfarmaci betyder brug af flere lægemidler, og det defineres ved, at man skal tage mindst fem forskellige slags medicin. 


I Danmark er der cirka 750.000 polyfarmacipatienter - det svarer til 13 procent af befolkningen.

 

Hos folk over 75 år er 54 procent af dem polyfarmacipatienter. 

 

Kilde: pro.medicin.dk

Stigende problem med multisyge

- Vi får flere og flere ældre, som lider af komplekse medicinske sygdomme. Det vil sige, at hvis man både er syg i sine lunger, sit hjerte og sin nyre, så får man rigtig meget medicin. Og det er et stigende problem, at vi har så mange ældre, som får rigtig meget medicin, siger overlæge Troels Bygum Knudsen på Infektionsmedicinsk Afdeling, Nordsjællands Hospital. 

Preben Christiansen har inddraget et skab til sin medicin - ellers kan han ikke overskue det. 
Preben Christiansen har inddraget et skab til sin medicin - ellers kan han ikke overskue det. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Hvis man indtager meget forskelligt medicin, har det den påvirkning, at det kan øge risikoen for bivirkninger, skader og fejlmedicinering.

Bivirkninger kender Preben Christiansen til, som tager 18 piller hver dag og får to forskellige medicinindsprøjtninger to gange om ugen. 

- Der er ikke noget at mærke, når jeg putter pillerne ind i munden, men der er helt sikkert langtidsvirkning på min krop – min mave er jo nærmest smadret fuldstændig på grund af alt den medicin, jeg har taget gennem hele mit liv, siger Preben Christiansen. 

quote Hvis bare jeg skulle droppe to af de 18 piller, det ville være superlækkert for mig og superlækkert for samfundet, for det koster jo penge og ressourcer at spise piller.

Preben Christiansen, multisyg og medicinforbruger gennem 20 år

Ifølge overlæge Troels Bygum Knudsen er målet, at patienterne skal få følgende ud af den nye klinik:

- De får mindre medicin, færre bivirkninger, forhåbentlig et bedre velbefindende og et bedre overblik over deres medicin. 

Skal henvises fra praktiserende læge

Det er den praktiserende læge, som i første omgang skal henvise patienten til at få gennemgået medicinforbruget på den nye klinik. 

- Hvis man får for meget medicin, eller hvis man kender en, der får for meget medicin, så kan man kontakte den praktiserende læge og sige: "Kunne det her være et tilbud at komme ind og få gennemgået medicinen rigtig grundigt?", siger overlæge Troels Bygum Knudsen. 

En patient er gået fra at tage 13 piller om morgenen til at tage otte piller. Patienten har også fået ryddet op i resten af dagens pillerationer.
En patient er gået fra at tage 13 piller om morgenen til at tage otte piller. Patienten har også fået ryddet op i resten af dagens pillerationer.
Foto: TV 2 Kosmopol

Det bliver således et samarbejde mellem medicinklinikken og den praktiserende læge at få ryddet op i medicinen.

Fokus på at inddrage patient og pårørende

Det er en farmaceut og en læge med speciale i medicin, der sammen med patienten gennemgår medicinen for at finde ud af, om der kan kan skæres ned, og hvor der skal skæres ned.

- Vi vil rigtig gerne inddrage både patienten, når vi skal finde ud af, hvad de kan undvære, men også de pårørende for at finde ud af, hvad er praktisk muligt, og hvad de daglige udfordringer er, når man skal tage tyve piller til morgenmad, siger overlæge Troels Bygum Knudsen.

quote Det er et stigende problem, at vi har så mange ældre, som får rigtig meget medicin.

Troels Bygum Knudsen, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Nordsjællands Hospital

Preben Christiansen er vant til at tage rundt på forskellige hospitaler for at holde styr på medicinen, så for ham vækker det nye tilbud glæde.

- I øjeblikket render jeg rundt på tre forskellige hospitaler og taler med tre forskellige overlæger og afleverer tre forskellige blodprøver på de her forskellige hospitaler. Hvis man kunne samle det, så jeg skal gå ind ad én dør og tale med én person og aflevere én blodprøve, så er jeg sikker på, at jeg ville få en meget bedre behandling på den måde, siger han.

Her tager Preben Christiansen to piller for sin diabetes 2. 
Her tager Preben Christiansen to piller for sin diabetes 2. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Planen er, at klinikken fremadrettet også skal tilbyde hjemmebesøg hos de patienter, som ikke selv kan komme på hospitalet.

quote Der er helt sikkert langtidsvirkning på min krop – min maven er jo nærmest smadret fuldstændig på grund af alt den medicin, jeg har taget gennem hele mit liv. 

Preben Christiansen, multisyg og medicinforbruger gennem 20 år

Udover tilbuddet om gennemgang af medicin, har klinikken på nuværende tidspunkt også mulighed for at indlægge patienter, mens der trappes ned i medicinen.

- Vi har nogle senge, hvor man faktisk kan indlægge patienterne, hvis det er nødvendigt at indlægge patienten, mens man begynder at fjerne noget alt det her medicin. Så kan det være, at der er noget medicin, når man begynder at fjerne det, så skal man kunne overvå ge patienten, og det har vi også mulighed for i denne klinik, siger overlæge Troels Bygum Knudsen.

Håber på at få skåret i pillerne

Preben Christiansen, der har taget store mængder medicin i over 20 år, håber på, at han snart kan få skåret ned på sit medicinforbrug.

Preben Christiansen tager i gennemsnit 18 piller om dagen, som han har linet op efter dage.
Preben Christiansen tager i gennemsnit 18 piller om dagen, som han har linet op efter dage.

- Jeg håber på i fremtiden, at man kan reducere mit pilleindtag. Hvis bare jeg skulle droppe to af de 18 piller, det ville være superlækkert for mig og superlækkert for samfundet, for det koster jo penge og ressourcer at spise piller, siger han. 

Det er Trygfonden, som har bevilliget de 5 millioner kroner til det nye tilbud, som tilbyder at ældre, multisyge patienter kan få kigget og rettet op på deres medicinering. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik