Præst i juleprotest: "Nu må det her forbrugsvanvid stoppe"

Præst Kristian Gylling mener, at forbrugsræset har taget overhånd, og at Jesus ville rotere på korset, hvis han så, hvor åndsvagt vi bærer os ad

Hvis du går til gudstjeneste klokken 10 i Kirkerup Kirke søndag den 16. december, så vil du opleve en præst, der har tænkt sig at gøre noget usædvanligt, når han står på prædikestolen.

- Når jeg er i gang med min prædiken, så tager jeg en grøn nissehue på, fortæller Kristian Gylling, der er sognepræst i kirkerne i Ågerup, Kirkerup og Hvedstrup ved Roskilde.

Og det gør han ikke bare, fordi det ser sjovt ud.

Huen er en protest mod det, julen har udviklet sig til, og den skal ses som præstens råb til menigheden - og os andre - om at vende sig mod nogle andre værdier i julemåneden.

- Jamen, man siger, at julen er hjerternes fest. Men hvor blev hjertet af? Der er jo ikke meget ro og harmoni tilbage, konstaterer Kristian Gylling, der har været præst i de tre kirker gennem de sidste ti år.

Kristian Gylling med sin grønne nissehue. 
Kristian Gylling med sin grønne nissehue. 

Han mener, at det materielle i stigende grad har taget overhånd frem for menneskeligt nærvær.

- Nu handler det om så store gaver som overhovedet muligt, og jeg vil altså vove den påstand, at børnene hellere vil have et par gode aftener med far og mor end en stor gave.

Kristian Gyllings egne to børn er i tyverne - og de var 18-19 år gamle, da familien indførte den gaveløse jul.

- Det tog da noget tid, for de skulle vænne sig til det, siger han.

Kristian Gylling ser dog også tegn i tiden til, at mange forældre forsøger at søge en smule væk fra den meget materialistiske jul. Men der er risko for, at det går galt alligevel.

- For mange synes så, at de skal genopfinde sig selv, og så får de så travlt med det. Det vigtige er, at man har tid til at være sammen i familien. Man dør af at genopfinde sig selv hele tiden, forklarer han.

Og  det der med den grønne nissehue - hvordan skal det så forstås?

- Jeg har slået det op. Den symboliserer ærlighed, sandhed, retfærdighed harmoni og balance. Så det er en positiv hue, forklarer han.

Kristian Gylling understreger, at huen tager han på under sin prædiken - og han tager den af igen, inden han er færdig. For den er ikke en del af den embedsdragt, han ellers har på under gudstjenesten - præstekjole og -krave. Huen er en gimmick, der skal understrege hans budskab.

- Og det budskab kommer jeg med gennem hele julemåneden, fastslår han.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

nathalie voral og nino

playNathalie frygter afslag på julehjælp: ”Så skal vi nok leve af pasta de næste par måneder"

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

Bedstemor Ann1

playBedstemor Ann har haft 19 plejebørn: "Nærkontakt med dyr er vigtigt"

metaldetektor

Henrik tabte sin guldring: Fundet med hjælp fra lokal facebookgruppe

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere