Portræt: Kim Wall var modig, ambitiøs og omsorgsfuld

En reportagetur med ubådsbyggeren Peter Madsen endte fatalt for den svenske journalist Kim Wall. Som 30-årig havde hun allerede opnået mere end de fleste.

Kim Isabel Fredrika Wall. Det er det fulde navn på den svenske journalist, som store dele af verden har læst om de seneste måneder.

Med base i Beijing og New York kom Kim Wall vidt omkring.

Inden hun sidste år mistede livet under en reportagetur med raket- og ubådsbygger Peter Madsen, havde hun skrevet artikler fra nogle af verdens fattigste og mest udsatte steder.

Blandt andet skrev hun fra et borgerkrigshærget Sri Lanka, et Haiti, der blev lagt ned af et katastrofalt jordskælv i 2010 og en prisvindende reportage om Marshall-øerne, hvor USA tidligere har foretaget atomprøvesprængninger.

- Hun gav stemme til de svage, de udsatte og marginaliserede mennesker. Den stemme var der brug for længe, længe endnu.

Sådan skrev Ingrid Wall på facebook, da politiet bekræftede, at hendes datters lig var fundet.

Ifølge venner og familie var Kim Wall optaget af sociale spørgsmål, udenrigspolitik, popkultur og ligestilling verden over. Og så var hun modig, ambitiøs og omsorgsfuld.

Studerede og arbejdede i hele verden

Kim Wall blev født den 23. marts 1987 i nærheden af Trelleborg i Sverige. Hun voksede op i Malmø, men flyttede i 2008 til London for at tage en bachelor i International Relations ved London School of Economics.

Bacheloruddannelsen afsluttede hun i 2011, og forinden havde hun også haft et studieophold ved Sorbonne, Paris.

I 2012 flyttede hun til New York for at studere på det prestigefyldte Columbia University, hvorfra hun i 2013 fik en mastergrad i journalistik og i 2015 endnu en mastergrad i International Affairs.

En lovende karriere

Men det var ikke kun på skolebænken, Kim Wall var ambitiøs. Hun havde også godt gang i lovende karriere, og havde i en alder af 30 fået udgivet artikler i flere af verdens største medier såsom New York Times, The Guardian, Vice og South China Morning Post.

De mange reportager fra verdens udsatte steder førte naturligvis også til bekymring på hjemmefronten.

Det fortalte Ingrid Wall i en tale under en mindehøjtidelighed på Columbia University i oktober, og netop derfor var chokket for familien også større, da de modtog den tragiske nyhed om datterens forsvinden og død.

- Vores forældrebekymring var blevet en normal tilstand, selv om vi vidste, at Kim passede på. Men i sommer var vi helt trygge. Kim var i København, kun tre kvarters togtur fra sit barndomshjem.

Kim Wall blev 30 år gammel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik