Portræt af Løkke: Det hele begyndte i Græsted

Lars Løkke Rasmussen (V) har holdt sig på toppen i Venstre i ti år trods ondt blod og selvskabte kriser.

Venstres 55-årige formand gennem 10 år, Lars Løkke Rasmussen, har fredag aften og lørdag morgen igen kæmpet for sit politiske liv, da partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelsen mødes i Brejning.

Det er en erfaren, politisk kriger, der forlader arenaen.

Flere regioner i partiet har udtrykt mistillid til ham, en region har åbent opfordret ham og næstformand til at gå, og flere medlemmer af folketingsgruppen har fulgt trop.

Mod dem står en mand, der har overlevet flere storme end en thyborønsk storfisker. Men den sidste kamp tabte han altså.

Det skriver han selv på Twitter.

- Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt.

- Tak for mange gode år, skriver Lars Løkke Rasmussen i et tweet, der ikke kan udlægges anderledes, end at han trækker sig.

Det hele begyndte i Græsted

Lars Løkke Rasmussen blev født i Vejle og flyttede til Græsted i Nordsjælland som syv-årig. Her voksede han op som den mellemste i en søskendeflok på tre. Han cyklede rundt med Berlingske Tidende i villakvartererne som dreng og blev senere student fra Helsinge Gymnasium. 

I 1992 færdiggjorde han jurastudiet på Københavns Universitet.

Men år forinden begyndte Lars Løkke Rasmussen sit politiske liv i Venstres Ungdom i Græsted. Ingen havde nogensinde kuppet sig til formandsposten i Venstres Ungdom. I 1986 gjorde blot 22-årige Lars Løkke Rasmussen et forsøg og vandt. 

Det skete en skæbnesvanger junidag i Helsingehallen i Nordsjælland. Du kan læse hele historien om dramaet her. 

Siden har Lars Løkke Rasmussen vundet stort set alle magtkampe i partiet.

Frit mad-valg til de ældre

Som VU-formand gjorde han sig blandt andet bemærket ved at rejse til Afghanistan i 1988 for at støtte mujahedinerne i kampen mod den kommunistiske og sovjettiske besættelse. 

Lars Løkke Rasmussen var viceborgmester i Græsted-Gilleleje Kommune frem til 1997. Han gav de ældre mulighed for at spise deres mad på blandt andet Græsted Kro med et kommunalt tilskud.
Lars Løkke Rasmussen var viceborgmester i Græsted-Gilleleje Kommune frem til 1997. Han gav de ældre mulighed for at spise deres mad på blandt andet Græsted Kro med et kommunalt tilskud.
Foto: Peter Elmholt/Ritzau Scanpix

Senere gik han ind i lokalpolitik og var fra 1994 til 1997 viceborgmester i den lille Græsted-Gilleleje Kommune, hvor han blandt andet markede sig med fokus på fritvalgs-ordninger til borgerne og udlicitering af mange offentlige opgaver. De ældre i kommunen kunne eksempelvis selv vælge, hvor de ville spise deres varme mad. 

Senere blev han amtsborgmester i Frederiksborg Amt og folketingsmedlem. 

Lars Løkke Rasmussen var amtsborgmester i Frederiksborg Amt 1998-2001.
Lars Løkke Rasmussen var amtsborgmester i Frederiksborg Amt 1998-2001.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sundhedsreform og bilag

Karrieren fortsatte i Folketinget, hvor han blev først indenrigs- og sundhedsminister og siden finansminister under Anders Fogh Rasmussen (V) i 2007. 

I den periode gennemførte han svendestykkerne kommunalreformen og sundhedsreformen.
I 2008 ramte den første alvorlige storm dog, da Lars Løkke Rasmussens egne finanser kom til offentlighedens skue.

Lars Løkke Rasmussen i defensiven i 2008 efter afsløringer af skatteyderbetalte hotelophold og diskotekbesøg.
Lars Løkke Rasmussen i defensiven i 2008 efter afsløringer af skatteyderbetalte hotelophold og diskotekbesøg.
Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Dengang var det blandt andet skatteyderbetalte diskotek- og tobaksregninger på 4809 kroner fra Løkkes tid som amtsborgmester, hotelregninger og taxakørsel for 240.000 kroner, der dukkede op i pressen.

Også bilag fra hans tid i Indenrigs- og Sundhedsministeriet tærede på Løkke, som forklarede, at det var sket i "en anden tid".

I 2012 flyttede Lars Løkke Rasmussen til Nyhavn efter at have boet i Græsted i mere end 40 år.

Løkke Rasmussen-familiens hjem på Solbakken 6 i Græsted.
Løkke Rasmussen-familiens hjem på Solbakken 6 i Græsted.
Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen i hjemmet i Græsted i 2012.
Lars Løkke Rasmussen i hjemmet i Græsted i 2012.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Efter Lars Løkke Rasmussens første periode som statsminister, var der igen uro om hans forhold penge, der ikke var hans egne.

Som formand for organisationen GGGI havde han rejst og boet for millioner, der blandt andet kom fra dansk udviklingsbistand, afslørede Ekstra Bladet i 2013. 

Året efter - 2014 - var den igen gal. Her kom det frem, at han havde fået tøj for over 150.000 kroner af Venstre, samt at han havde fået partiet til at betale for rengøring af hotelværelser, fordi han ville ryge indendørs.

Dramatisk formandsopgør

De mange sager havde tæret så meget på troværdigheden i partiet, at Lars Løkke Rasmussen var tæt på at miste det formandskab, han havde vundet i 2009, da Anders Fogh Rasmussen forlod dansk politik.

Lars Løkke Rasmussen sammen med hustruen Solrun og datteren Lisa, hyldes i Gribskovhallen i Græsted, efter at han er blevet statsminister i 2009.
Lars Løkke Rasmussen sammen med hustruen Solrun og datteren Lisa, hyldes i Gribskovhallen i Græsted, efter at han er blevet statsminister i 2009.
Foto: NILS MEILVANG/Ritzau Scanpix

Men i et intenst forløb i 2014 endte han med at gå ned i en kælder med næstformand Kristian Jensen og komme op med posten i behold. Og i 2015 kunne han - trods et dårligt valgresultat for Venstre - igen kalde sig selv statsminister.

I den periode kom Lars Løkke Rasmussen i modvind på grund af sit forhold til storfiskeren John-Anker Hametner og spørgsmål om, hvorvidt man kunne købe sig til tid med statsministeren ved at støtte hans fond, Løkkefonden.

Tabte den sidste politiske kamp

Efter valget 5. juni, hvor Venstre tabte magten, startede det opgør, der har fået sin kulmination lørdag i Brejning ved Vejle. 

Mod manges forventning trak Lars Løkke Rasmussen sig ikke som formand efter valget for at gøre plads til næste generation.

Det har udløst en intens og hård strid i partiet, hvor dele af baglandet åbent har opfordret formanden til at gå af. Og baglandet har indikeret, at han ved at blive plejer egne interesser og ikke partiets.

- Det er, som om han ejer partiet. Det er finere, at han trækker sig, så vi kan klappe ad ham for alle hans år

- Han lever i sin egen verden, han er omgivet af rygklappere hele tiden, sagde regionsmedlem for Venstre i Midtjylland Jørgen Winther åbent i Debatten på DR.

Men Lars Løkke Rasmussen har ikke tænkt at gå nogen steder frivilligt, har han gentagne gange sagt.

Indtil han altså tabte den sidste politiske kamp og gik af lørdag morgen på en solskinsdag i Brejning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik