Popup-museum opstår i Vestegnens skyline, før giftige højhuse rives ned

Der er stort set tomt i de fem højhuse på Brøndby Strand, som skal rives ned på grund af det giftige stof PCB. Men før nedrivningen kan nysgerrige kaste et sidste blik indenfor.

Fem af Danmarks første højhuse skal rives ned.

Langs Brøndby Strand på den københavnske vestegn står i alt 12 ikoniske 70’er-højhuse side om side.

Højhusene har i årtier været et kendt vartegn for området og den første og hidtil eneste skyline i Danmark, men snart er en del af højhusene en saga blot.

Kommunalbestyrelsen i Brøndby Kommune besluttede i maj måned 2018, at fem af de store kæmper skal jævnes med jorden, efter det stod klart, at oprensningen af det giftige og kræftfremkaldende stof PCB var så godt som umulig i boligblokkene.

Nu, næsten et år efter beslutningen om nedrivningen, er de fem boligblokke næsten rømmet, og kun skallerne af de store, tomme bygninger vidner om fortidens storhed og vælde på vestegnen.

Hvad er PCB?

En forkortelse af Poly-Chlorede Biphenyler, som op gennem halvtredserne og halvfjerdserne blev brugt i en række byggematerialer og tekniske komponenter verden over. 

Senere har det vist sig, at PCB kan skade mennesker og det omkringliggende miljø. Derfor blev anvendelsen af PCB gjort forbudt i byggeri i 1977, og er i dag på EU's liste over farlige stoffer. 

PCB kan være skadeligt for helbredet, men det formodes ikke at medføre akut sygdom. Men ved langvarig udsættelse for høje værdier af giftstoffet, kan der komme skader på hud og forplantningsevne. PCB mistænkes desuden for at være kræftfremkaldende.

Derudover er der set tilfælde, hvor for høje værdier har medført skader på lever, immunapparat og hormonsystem. 

Stoffet er blandt andet blevet brugt til termoruder og fugeprodukter. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Museum skal fortælle om livet på 15. etage

Nedrivningen af højhusene vil ske i etaper fra toppen af blokkene for på den måde at forhindre spredning af PCB, som ville være uundgåeligt ved en sprængning af bygningerne.

Arbejdet starter i 2020, men indtil da vil højhusene ikke være helt tomme. Hvert fald ikke i maj måned, hvor Forstadsmuseet og HP4 inviterer indenfor i de forladte bygninger.

En lejlighed bliver omdannet til et museum, der skal omfavne og berette om livet i højhusene.

I lejligheden kan man både møde nogle af de første og de sidste beboere, som i en slags samtidskunstværk vil fortælle om livet på 15. sal i Brøndby.

Se TV 2 Lorrys indslag om lejlighedsmuseet i Brøndby Strand herunder. Artiklen fortsætter under videoen.

Forstadsmuseet giver en sidste mulighed for en tur inden for i de fem ikoniske højhuse i Brøndby Strand, der skal rives ned

"Det så fremmed og eksotisk ud"

Også musikeren Isam B, kunstneren Martin Bigum, folketingspolitikeren Mattias Tesfaye og museumsinspektør Lisbeth Hollesen rykker ind i blokken hver deres aften i maj og giver deres personlige fortælling om højhusenes betydning for dem.

- Jeg har faktisk ikke selv boet i højhusene, men de har været kulisse til en del af mit liv. Min mormor boede her i nærheden, og jeg kan huske, når vi stod i hendes lejlighed som små og kiggede herover (mod højhusene, red.).

- Jeg synes, det så helt fremmed og eksotisk ud. Det lignede noget fra USA, siger folketingspolitikeren Mattias Tesfaye, soc.dem., og tilføjer:

- Og det er unikt ikke kun i Storkøbenhavn men i hele Danmark, at man har den her skyline, som vi fortsat har i Brøndby Strand, men hvor en del nu forsvinder.

Billetter til popup-museet kan findes på Albjergparken 1 i Brøndby Strand mellem den 5. og 29. maj, og du kan købe billetter ved at klikke her.

Bag om de ikoniske højhuse

  • De 12 højhuse i Brøndby Strand blev bygget i 70'erne.
  • Husene har 16 etager.
  • Da de blev bygget var beton moderne, og arkitektens tanke var, at beboerne selv kunne sætte farve på med planter og parasoller.
  • Der bor 7.500 i Brøndby Strand Parkerne.
  • I Brøndby Strand generelt er 80 af verdens nationaliteter repræsenteret.

Kilde: Forstadsmuseet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik