Populært at sove i det fri: "Mere besøgt end d’ Angleterre"

Københavnerne er vilde med sheltere og nattesøvn under åben himmel. Antallet af bookinger på de københavnske lejrpladser slår rekord.

Udsigt til stjernerne og mad over bål. Stadig flere benytter sig af de primitive overnatningsmuligheder i de statslige skove og naturområder, viser nye tal fra Naturstyrelsen. På landsplan er der de sidste fem år sket en stigning på 40-50 procent i antallet af bookinger på Naturstyrelsens lejrpladser.

quote Vi har lige så mange gæster, som de har inde på Hotel d’ Angleterre. Og så har vi i øvrigt mange flere stjerner.

Jes Aagard, Naturvejleder ved Naturstyrelsens enhed i Hovedstaden

Det er en stigning, der særligt ses blandt københavnerne og de københavnske lejrpladser, siger naturvejleder Jes Aagaard, der er tilknyttet Naturstyrelsens enhed i Hovedstaden:

- Det er en generel stigning, men københavnerne står særligt for det. Mit indtryk er, at der er rigtig mange unge mennesker, der søger mod naturen. Vi har lige så mange gæster, som de har inde på Hotel d’ Angleterre. Og så har vi i øvrigt mange flere stjerner, siger Jes Aagaard.

Samfundsudviklingen er årsagen

På Naturcenter Amager, hvor Jes Aagaard er vejleder, er der sket en stigning af besøg på 15 procent fra 2015 til 2016. I 2016 var der knap 4000 overnatninger på overnatningsfaciliteterne på Kalvebod Fælled, hvilket er det højeste registreret, han nogensinde har set.

Ifølge Jes Aagaard skal stigningen findes i samfundsudviklingen, hvor de daglige gøremål overskygger nærværet med familien.

- I dag lever vi jo i et samfund, som er så ekstremt informationstungt og stressende. Man vil i virkeligheden meget hellere være i kontakt med sin krop og sin familie eller venner, siger Jes Aagaard.

Væk fra stress og højt til loftet

Ditte Fischer fra Københavns Nordvestkvarter er en af de københavnere, der foretrækker nætter i det fri. Sammen med sin seks-årige søn drager hun tit på spontane ture for at komme væk fra det hektiske liv i byen.

- Der er højere til himlen, og her kan man bedre være. Det lader mig op. Jeg kan slippe væk fra stress og jag og bare have ro, siger Ditte Fischer og tilføjer, at hendes søn trives med, at lydene i naturen ikke er lige så intense som indenfor.

Hun er ikke den eneste, der benytter sig af muligheden for at sove under stjerneklar himmel. På landsplan er der i 2017 allerede booket 156.000 overnatninger på Naturstyrelsens lejrpladser, hvilket er et rekordstort antal.

Tæt på byen

Morten Agerby på 27 år er en af de nye, som er hoppet på friluftstendensen. Han har overnattet i naturen fire gange, siden han startede tidligere i år, og nu er han blevet bidt af det. Morten Agerby bor i Hvidovre og har Kalvebod Brygge som nabo. For ham er det en fordel, at naturen ligger i baghaven.

- Det er en rar måde at komme væk fra byen og stadig være tæt på. Jeg arbejder meget inde i København, så jeg skal være klar til at rykke afsted på en telefonopringning, siger Morten Agerby og uddyber, at han kan slappe mest muligt af, når han kommer tilbage til de basale ting i naturen, der gør det hele lidt mere primitivt.

Bonderøven inspirerer

Interessen for naturlivet er ikke opstået ud af ingenting.

– Der går en naturorienteret bølge gennem vores befolkning. Det kan skyldes, at man bliver inspireret udefra f.eks. med tv-programmer som Nak og Æd eller Bonderøven, der på en eller anden måde præsenterer nogle værdier og muligheder fra naturen, som folk synes er fristende og spændende, siger naturvejleder Jes Aagaard.

Her kan du sove på en af Naturstyrelsens lejrpladser i københavnsområdet:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik