Populær biograf lukkes af frygt for konkurrencelovgivning

Borgerne i Ballerup mister deres lille populære biograf. Kommunen har valgt at trække støtten for ikke at konkurrere med en ny, stor biograf. Men det er der ingen grund til, siger ekspert.

Det er både godt og skidt for borgerne, når Ballerup næste år bliver en ny stor biograf rigere. 

Det betyder nemlig også, at kommunen ikke længere vil støtte den lille lokalbiograf Baltoppen Bio. 

I 27 år har biografen lånt kommunale lokaler, men når den nye biograf åbner, kræver kommunen en husleje på omkring en halv million årligt. 

- Det var et spørgsmål om, at enten kan du betale, eller også må du betragte dig selv som ude. Og det, synes jeg, er en lidt hård dom over en kulturinstitution, som vi trods alt også er, fortæller Jan Boye Thomsen, til TV2 Lorry. 

quote Det var et spørgsmål om, at enten kan du betale, eller også må du betragte dig selv som ude.

Jan Boye Thomsen, biografdirektør, Baltoppen Bio

Et kulturtilbud mindre

Uden støtte fra kommunen er det ifølge biografdirektøren et spørgsmål om tid, før Baltoppen Bio må dreje nøglen om.

Og det ærgrer både biografens gæster og formanden for Ballerups Børne- og Ungdomsfilmklub, som syv gange om året arrangerer billige biografture for alle elever på kommunens skoler: 

- Det er meget tydeligt, at Jan sætter vores ønsker meget højt. Så at lukke biografen en lørdag aften for at vise MGP, har ikke været et problem, fortæller Peter Lyngby, formand for Ballerups Børne- og Ungdomsfilmklub. 

quote At lukke biografen en lørdag aften for at vise MGP, det har ikke været et problem

Peter Lyngby, Formand for Ballerup Børne- og Ungdomsfilmklub

- Han er helt klart med på at gøre noget for det lokale miljø - og hjælpe med at skolebørnene har noget hernede, fortæller Peter Lyngby.

Ud over det arrangerer Baltoppen Bio kulturtilbud såsom babybio, seniorbio og særarrangementer i biografen med spisning. 

Her ses Baltoppen Bio udefra.
Her ses Baltoppen Bio udefra.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kan kommunen drive biograf?

Baltoppen Bio viser både små skæve film og de helt store blockbustere. 

Og derfor er det, ifølge kommunaldirektør i Ballerup Kommune, Eik Møller, helt generelle regler i konkurrencelovgivningen, der afgør, hvorvidt kommunen fremadrettet kan hjælpe Baltoppen Bio med et huslejetilskud. 

- Hvis der er én kommerciel aktør, og der kommer en ny kommerciel aktør, der laver det samme, så skal de behandles ens, siger han til TV 2 Lorry.

For at bevare Baltoppen Bio foreslår biografdirektør Jan Boye Thomsen, at kommunen kunne overtage biografen og gøre det til en kommunalt drevet biograf.

quote Der er bedre udstyr og meget bedre faciliteter i den kommercielle, og det er helt fint. Den lille kan levere det, den skal i forhold til fællesskaber og i forhold til det kulturelle tilbud.

Erik Nielsen, Borgmester i Rødovre

Og det er en model, som fungerer fint i nabokommunen Rødovre, hvor kommunen valgte at fortsætte driften af den lokale biograf Viften, da Atlas Biograferne åbnede en stor biograf i Rødovre Centrum.  

- Der er bedre udstyr og meget bedre faciliteter i den kommercielle, og det er helt fint. Den lille kan levere det, den skal i forhold til fællesskaber og i forhold til det kulturelle tilbud, siger Erik Nielsen (A),  borgmester i Rødovre Kommune. 

Ifølge ham giver konkurrencen ikke anledning til nogle problemer, fordi de to biografer supplerer hinanden godt.

quote Vi vil komme i klammeri med konkurrencelovgivningen, hvis vi bare overtager Baltoppen.

Eik Møller, Kommunaldirektør, Ballerup Kommune 

Men i Ballerup ser man helt anderledes på muligheden for en kommunalt drevet biograf : 

- Så skal man jo træffe en aktiv politisk beslutning om, at man vil prøve at se, om man kan drive en eller anden form for filmfremvisning. Men vi vil komme i klammeri med konkurrencelovgivningen, hvis vi bare overtager Baltoppen, siger Eik Møller, kommunaldirektør i Ballerup Kommune. 

Ekspert: Kommuner må gerne drive kommercielle biografer

Der er dog intet, der står i vejen for, at Ballerup Kommune kan drive biografen, ligesom i Rødovre. Sådant lyder det fra en ekspert i offentlige markedsforhold fra Københavns Universitet, og der er ingen grund til at frygte, at man som kommune kommer i klammeri med lovgivningen. 

quote Der har man valgt fra politikernes side at vægte det tungere, at kommunen kan bidrage til kulturlivet i form af film.

Karsten Naundrup Olesen, Københavns Universitet

Filmlovens paragraf 18 giver nemlig kommuner muligheden for at drive kommercielle biografer - og det trumfer ifølge eksperten den generelle konkurrencelovgivning: 

- Der har man valgt fra politikernes side at vægte det tungere, at kommunen kan bidrage til kulturlivet i form af film, end at man vil vægte konkurrence-hensynet, siger Karsten Naundrup Olesen. 

Det har ikke været muligt at få formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ballerup Kommune, Charlotte Holtermann (A), til at forholde sig til oplysningerne om, at kommunen ikke behøver trække støtten til Baltoppen Bio på grund af konkurrencelovgivningen. 

I en mail til TV 2 Lorry skriver hun, at hun fortsat har fuld tillid til den juridiske vejledning politikerne har fået.

Filmloven §18

En kommune eller amtskommune kan producere film med henblik på varetagelse af opgaver, som kommunen eller amtskommunen kan varetage i medfør af lovgivningen. Kommuner og amtskommuner kan endvidere forevise og udleje film samt yde støtte i form af tilskud, lån eller

garanti for lån til filmproduktion, filmudlejning og biografvirksomhed.

 

Kilde: retsinformation.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik