Polske tvillinger kunne ikke dansk i 1. G: Nu har de et snit bedre end de flestes

Tvillingerne Malwina og Natalia kunne dårligt tale dansk, da de startede i gymnasiet. Nu kommer de ud med et karaktergennemsnit, der er bedre end de flestes.

Da Natalia og Malwina Ulanowskie startede på Vibenshus Gymnasium i København for tre år siden, talte de meget dårligt dansk. De havde kun boet i Danmark i to år efter 15 år i Polen, men alligevel var de fast besluttede på, at de ville starte i gymnasiet.

- Vores forældre har altid fortalt os, at uddannelse er meget, meget vigtigt. De har altid lagt vægt på, at vi skulle klare det godt fagligt, fortæller Malwina Ulanowskie.

I dag kan de ikke bare prale af at have gennemført gymnasiet, de har endda gjort det med et karaktergennemsnit på henholdvis 9 og 10.

Fra outsider til insider

Natalia og Malwina Ulanowskies far begyndte at arbejde som slagter i Danmark tilbage i 2007. Årsagen var, at lønnen var bedre i Danmark. I 2012 flyttede resten af familien med, og en ny tilværelse startede for Natalia og Malwina.

- Det var svært at få venner i den danske folkeskole. Det danske sprog er meget svært, og det er svært at få venner, når man ikke kan tale samme sprog, siger Malwina.

Men i gymnasiet har de både fået venner og er blevet bedre til det danske sprog. Det er svært at sige, hvad der kom først, siger de med et smil. Men det har ikke været uden hårdt arbejde:

- Jeg har flere gange tænkt, lad os flytte tilbage til Polen, for det danske sprog er så svært. Men nu er jeg rigtig glad for at være her, og jeg har ikke lyst til at flytte tilbage, fortæller Malwina.

"Det er nemmere at få gode karakterer i Danmark"

Både Natalia og Malwina er gode til de naturvidenskablige fag. For Natalia er yndlingsfaget matematik, Malwina er vild med biologi og kemi. Natalia vil gerne læse til bygningsdesigner efter sommerferien, og Malwina vil måske læse medicin.

De frygter ikke det danske skolesystem - heller ikke på universitetet.

- Der er meget mere teori og flere eksamener i Polen, så det var sværere at få gode karakterer. I Polen skal man kunne huske alt i hovedet. I Danmark må man bruge formler og bøger. Det gør det lettere at få høje karakterer, siger Natalia.

Tvillingerne har et godt råd til andre, der ligesom dem skal starte et nyt liv i et nyt land:

- Giv aldrig op! Vær stærk! På et eller andet tidspunkt lærer du sproget, og det hele bliver nemmere og nemmere med tiden, siger de samstemmende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik