Politikerne er enige: Hastighederne skal ned i København

Støj er et af de helt store problemer for tusindvis af borgere i hovedstadsområdet. Nu vil politikerne i København bekæmpe det med lavere fartgrænser.

Til daglig må man køre 50 km/t i de fleste steder i byzoner, men i København kan hastigheden i fremtiden ligge på 40 km/t på flere store veje - og 30 km/t de steder, hvor det særligt egner sig.

quote Der er en stor støjplage i København, som kan føre til en lang række sygdomme

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester, København

Sådan lyder det i et nyt politisk udspil, der er blevet stemt for af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget.

Med Enhedslistens borgmester Ninna Hedeager Olsen i spidsen er ønsket, at man ved hjælp af hastighedsnedsættelserne kan få nedbragt støjgenerne ved de mest belastede boliger.

- Der er en stor støjplage i København, som kan føre til en lang række sygdomme, hvis man udsættes for meget støj. Derfor vil vi med det her element skabe en god by, der er sund at bo i, siger borgmesteren.

Forslag møder kritik

Men ikke alle er lige begejstrede for de nye planer, der i udvalget er blevet bakket op af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

En ny handlingsplan skal hjælpe med at håndtere de store problemer med vejstøj, som plager mange københavnere.

- Det er en svær opgave at få løst støjproblemerne, men jeg tror ikke på, at man ved at sænke hastigheden fra 50 til 40 kilometer i timen vil få løst det, siger Torben Vibe Utzon, der er taxachauffør hos Dantaxi 4x48.

quote Det hjælper ikke at sætte byen i stå på den her måde med hastighedsnedsættelser.

Dennis Lange, juridisk konsulent. FDM

Frygten er derudover, at hastighedsnedsættelserne i stedet vil skabe øget trængsel på vejene samt forringede forhold for dem, der er arbejdsmæssigt afhængige af at køre bil i København.

- Det vil tage længere tid at komme gennem byen. Og når det tager længere tid at komme igennem byen, bliver det selvfølgelig også dyrere for kunden at køre fra A til B, siger Torben Vibe Utzon, der i 28 år har arbejdet som taxachauffør.

FDM: Giver ikke mening

Og de bekymringer bakkes op af FDM, der er Foreningen af Danske Motorejere.

- Det giver ikke så meget mening med et forslag om at sætte hastighederne ned, når man ser på, at København er en by, der også skal fungere med hensyn til mobilitet, siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent.

Flere ting i politikernes udspil indeholder også redskaber som udlægning af støjsvag asfalt og støjisolering af belastede boliger, som man i FDM bakker op om - men man ville ønske, at politikerne havde endnu mere fokus på den slags støjdæmpning.

- Det hjælper ikke at sætte byen i stå på den her måde med hastighedsnedsættelser. Det er lidt svært ikke at tro, at det her bunder i en ideologisk modvilje mod bilerne fra de røde partier på Københavns Rådhus, som man prøver at snige ind ad bagvejen på den her måde, siger Dennis Lange.

Vil motivere folk til andre transportformer

Og den opfattelse vil teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen dog heller ikke afvise.

- Den her vision skal jo ses også i sammenhæng med de andre visioner, vi har for byen, som både er vores klimamål og vores mål for at reducere antallet af trafikdræbte, siger hun og tilføjer:

- Og så handler det jo om at få reduceret antallet af folk, der kører i bil. Og få motiveret folk til at vælge andre transportformer end bilen. Det betyder, at vi samtidig arbejder på at få forbedret både den offentlige transport og cykelinfrastrukturen.

For taxachauffør Torben Vibe Utzon er der heldigvis også håb for fremtiden trods de politiske planer, da han for tre uger siden købte sin nye miljøvenlige plug-in hybrid bil.

De grønne biler skal nemlig ifølge politikerne opprioriteres i planerne for at få bekæmpet støjproblemerne og benzin- og dieseltrafikken reduceres.

- Jeg tror også, at der er mange, der gerne vil køre i en grøn vogn. Så jeg frygter ikke fremtiden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik