Politikere vil "halvere" Roskilde-skole: "Vores lokalsamfund dør"

Borgerne i Vor Frue i Roskilde er dybt bekymrede over politikernes plan for deres lokale skole.

Skolebestyrelsen på Vor Frue Skole i Roskilde fik sig et chok i sommerferien. 

Der fik de tilsendt et dokument, hvor deres lille skole blev så godt som dødsdømt.

quote Så dør byen. Skolen er samlingspunktet i byen.

Annette Post, formand for Vor Frue Lokalråd

Konsulenter for Kommunernes Landsforening havde kigget dybt i Roskildes regnskaber, og her var de kommet frem til tre scenarier, hvor man ville kunne spare på skolerne i budgettet for det kommende år.

I alle tre scenarier skulle Vor Frue Skole lukke.

Så vidt er politikerne imidlertid ikke villige til at gå. Men de skal finde tre millioner allerede næste år på skoleområdet, otte millioner i 2020 og 15 millioner i 2021 i budgettet, og derfor skal der ske noget.

Politikernes forslag til en ny skolestruktur:

Vor Frue Skole og Østervangsskolen
Fremover skal der kun gå elever på skolen indtil 3. klasse på Vor Frue Skole. Derudover skal 0. og 1. klasse have undervisning sammen, mens 2. og 3. klasse skal undervises sammen. De ældste elever rykkes over på Østervangsskolen.

Dåstrup Skole og Peder Syv Skole:
Skolerne lægges sammen til én skole med to matrikler. Men der lægges op til, at de små og de store elever går på hver sin skole.
En anden mulighed er, at de yngste elever går på begge skoler, men udskolingen kun er på den ene.

Jyllinge Skole og Baunehøjskolen:
De to skoler lægges sammen til én skole med to matrikler. Men der lægges op til, at de små og de store elever går på hver sin skole.
En anden mulighed er, at de yngste elever går på begge skoler, men udskolingen kun er på den ene.​​​

Kilde: Budgetforliget med partierne: Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, De Konservative, Venstre og Socialdemokratiet

Nu lyder politikernes løsning, at Vor Frue Skole, der i dag har ét spor op til 6. klasse, i fremtiden kun skal have ét spor op til 3. klasse - og derudover skal 0. og 1. klasse og 2. og 3. klasse have undervisning sammen.

Men det huer ikke beboerne i byen:

- Så dør byen. Skolen er vores samlingspunktet, lyder meldingen fra Annette Post, der er formand for Vor Frue Lokalråd.

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet er blevet enige om budgetforliget.

I risikozonen igen og igen

Annette Post har haft børn på Vor Frue Skole i 12 år - og hun har i den tid været vidne til, at politikerne igen og igen har forsøgt at slagte skolen.

- Når den igen og igen er i risikozonen i budgettet, så er der nogle forældre, der ikke har is i maven og trækker deres børn væk fra skolen. Det er en af grundene til, at klasserne er så små.

- Derudover ønsker de fleste forældre, at deres børn skal opleve så få skoleskift som muligt, så flere vil nok vælge skolen fra med den nye løsning. Kommer der ikke nye børn, så mister byen også sin institution, og så mister vi vores grundlag, forudser hun.

Der er i gennemsnit knapt 12 elever på hvert klassetrin - og 82 elever i alt på skolen.

Men den konstante pusten i nakken er netop grunden til, at politikerne vil ændre på tingene på Vor Frue Skole, lyder det fra formanden for Skole- og Børneudvalget i Roskilde:

- Vi synes ikke, at det er holdbart, hvis der hvert år er usikkerhed omkring skolens fremtid. For os er det et ønske om at skabe en holdbar løsning og en stabil fremtid for skolen, siger Jette Henning, Socialdemokratiet.

Hun bemærker, at ønsket er at skabe et sammenhængende børne- og skolemiljø ved at flytte Børnehuset Spiloppen ind på skolen.

- Så fortsætter børnene fra vuggestue og børnehave op i skolen i stedet for ved skolestart at rykke ind til privatskoler i Roskilde. Sådan sikrer vi, at børnene bliver i Vor Frue - det er missionen, siger hun.

Politikerne bag budgettet lægger op til, at eleverne fra 4. klasse i fremtiden skal gå på Østervangsskolen tre kilometer væk.

Kæmper for deres skole

Hele byen samles onsdag aften til dialogmøde med politikerne, hvor hver part kan fremlægge sine synspunkter. Og her giver borgerne den alt, hvad den kan trække for at ændre politikernes mening.

- Vi har lavet t-shirts med teksten "#VorFrueBevares", og så samles hele byen. Jeg håber, at politikerne vil lytte, men jeg forventer ikke ret meget. Jeg er bange for, at de allerede har truffet beslutningen, siger hun.

Skolebestyrelsen har allerede sendt nogle løsningsforslag til politikerne. Her foreslog de blandt andet, at skolen kunne blive mere bæredygtig, hvis de tog flere specialklassebørn. Men det har politikerne ikke taget med i budgetforliget.

Jette Henning kan ikke garantere, at det bliver som beboerne og bestyrelsen ønsker:

- Vi har lyttet og tænkt i alternativer, selvom det ikke helt er blevet som skolebestyrelsen ønskede det. Der var jo tidligere lagt op til, at Vor Frue Skole skulle lukke - og det har vi sagt nej til, siger hun.

- Nu er vi blevet enige om budgetforliget - men derfor kan vi godt gøres klogere. Men jeg kan ikke love, at det bliver ændret, siger Jette Henning.

Der er første behandling af Roskilde Kommunes budget den 12. september.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik