Politikere om udskældt Sundhedsplatform: Kommet for at blive

Spidskandidater fra Region Hovedstaden vil have tættere kommunikation med lægerne for at forbedre Sundhedsplatformen.

Søndag aften debatterede spidskandidater fra Region Hovedstaden det udskældte it-system Sundhedsplatformen, som løbende siden maj 2016 er blevet rullet ud på alle hospitaler i regionen. 

Systemet har kostet 2 milliarder kroner og skulle blandt andet at spare lægerne for dobbeltarbejde og sikre, at it-systemer kan tale sammen. 

Men Sundhedsplatformen har mødt stor modstand i sin første levetid. En del af kritikken har gået på, at systemet har ført til så meget ekstraarbejde, at lægerne ikke har kunnet behandle det samme antal patienter som før. 

Og det kan ses i de tørre tal. Fra 4. kvartal 2016 til 2. kvartal 2017 er antallet af patienter, der bliver udredt til tiden, faldet fra 70 procent til 51 procent i Region Hovedstaden, mens tallet er 81 procent i begge kvartaler på landsplan.

Andel af forløb, hvor udredningsretten blev overholdt 

Hele landet:
4. kvartal 2016: 81 %
2. kvartal 2017: 81 %

Region Hovedstaden: 
4. kvartal 2016: 70 %
2. kvartal 2017: 51 %

Regionsrådsformanden, Sophie Hæstorp Andersen, gav til aftenens debat udtryk for, at dét ikke er godt nok.

- Det er ikke rimeligt, og jeg håber også på, det er et øjebliksbillede, for de her tal er tilbage fra andet kvartal, fra før sommerferien. Der havde vi omkring fire hospitaler, der lige var gået på Sundhedsplatofrmen i marts og maj måned. Og siden da har vi sat rigtig meget ind på uddannelse, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, Soc.dem.

"En skoda uden hjul"

Overlæge på platikkirurgisk afdeling på Herlev Hospital Janne Horn vurderer over for TV2 Lorry, at hun med Sundhedsplatformens indførelse er gået fra at kunne se mellem 13 og 14 patienter om dagen til højst at kunne tilse 10.

Hun kalder Sundhedsplatformen for et "håbløst" system.

- Det er for omstændigt, det er for langhåret, det er for svært, og det er for dårligt, siger hun.

Janne Horn afviser, at der er tale om børnesygdomme eller implementeringsvanskeligheder.

- Det er ikke intuitivt, det er ikke brugervenligt. Efter halvandet år kan vi stadigvæk ikke finde ud af det, siger hun. 

Janne Horns ønske er, at man enten skrotter Sundhedsplatformen eller bygger det radikalt om.  

- Det kan blive bedre, men der skal bruges rigtig mange ressourcer på at bygge det om. Og der skal være vilje til at bygge det om. Og selvom vi bygger og bygger på det system, er der mange ting, det ikke kan. Så det der med at tro, at man får en Rolls Royce, det gør man ikke. Man ender med at få en halvdårligt kørende Fiat, hvis man er heldig. Lige nu har vi en Skoda uden hjul, siger Janne Horn.

Spidskandidater: Der mangler kommunikation

Spidskandidaterne var enige om, at der ikke er råd til at skrotte Sundhedsplatformen. Derimod må man ifølge Enhedslisten og Dansk Folkeparti bruge de penge, der skal til, for at systemet kommer til at fungere i lægernes hverdag.

Martin Geertsen fra Venstre kritiserede, at politikerne ofte får kendskab til problemer med Sundhedsplatformen via medierne, og han efterlyste bedre kommunikation med medarbejderne ude på sygehusene.

- Jeg har foreslået, at vi lavet noget, man kan kalde et "Sundhedsplatformsforum," hvor vi politikere en gang om måneden mødes med de berørte medarbejder, så vi kan finde ud, hvor det helt konkret er, at skoen trykker, siger Martin Geertsen, spidskandidat for Venstre.

Alle disse emner og flere til diskuterede spidskandidaterne for regionsrådsvalget til søndagens debat. Du kan se debatten øverst i artiklen, og du kan finde alle debatterne her, hvor du også kan læse mere om alle de kandidater, der stiller op til Regionsrådet.

Regionsrådsdebat

Søndag den 12. november er spidskandidaterne i Region Hovedstaden inviteret til debat.

Ved kommunalvalget den 21. november skal der nemlig også sættes kryds til Regionsrådsvalget, og det er regionerne, der blandt andet står for at drive landets sygehuse. Kandidaterne skal stå på mål for de beslutninger, der er truffet de seneste fire år og give deres bud på, hvordan man kan løse Region Hovedstadens udfordringer.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik