Politikere om EL-udtalelser: ’Chokerende’ og ’tudetosset’

Både i SF, Venstre, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti vækker Gyda Hedings udtalelser harme og hovedrysten.

Flere politikere på Københavns Rådhus var ved at få morgenkaffen i den gale hals, da de læste udtalelserne fra Gyda Heding om urolighederne i forbindelse med Ungdomshus-demonstrationen på Nørrebro 1. marts.

- Jeg siger på ingen måde, det er en god idé at bruge vold. Men jeg forstår de unge mennesker, der er pissefrustrerede og forleden dag smadrede en bank. Jeg kan godt forholde mig til dem solidarisk uden, at jeg retfærdiggør dét, de gør. Ligesom jeg forstår og solidariserer mig med mange af de unge mennesker, der sidder i vores fængsler, som også bruger vold, siger hun i et interview med Ekstra Bladet lørdag.

Gyda Heding er nemlig en af dem, der går efter en plads i Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten til november. Og med en sjetteplads ved medlemmernes urafstemning kombineret med opstillingen på partiliste er hun så godt som garanteret en plads i mødesalen på rådhuset.

quote Jeg synes det er rigtig ærgerligt, hvis vi får en kollega ind på rådhuset, som synes det er okay, at mennesker, der er utilfredse med politiske beslutninger smadrer banker og udøver vold. 

Sisse Marie Welling, spidskandidat for SF i København

SF: Jeg troede, man var blevet klogere 

Det vækker ærgrelse på den mere moderate del af venstrefløjen i hovedstaden.

- Jeg synes det er rigtig ærgerligt, hvis vi får en kollega ind på rådhuset, som synes det er okay, at mennesker, der er utilfredse med politiske beslutninger smadrer banker og udøver vold. Det er ikke den måde, man udtrykker sig på i et demokrati, siger SF’s spidskandidat Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

Hun havde håbet, at venstrefløjen for længst havde forladt den voldsforherligelse, der prægede dele af den i 1970’erne og 1980’erne.

- Jeg troede, man var blevet klogere i Enhedslisten, siger hun.

Intet at gøre i København

Michael Gatten, Radikale Venstres medlem af kultur- og fritidsudvalget, er også ganske harm over udtalelserne.

- Jeg er dybt chokeret. Jeg håber på ingen måde, at det er udtryk for Enhedslistens officielle holdning. For mig at se handler Gyda Hedings udtalelser jo ikke isoleret set om Ungdomshuset, men om en overordnet holdning og blåstempling af, at det generelt er helt forståeligt, at man hærger og smadrer sin by, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet, siger han og kalder det ”helt vanvittigt”, at en kandidat for Enhedslisten indirekte blåstempler de triste scener, der udspillede sig på Nørrebro 1. marts.

- Helt ærligt, hvis du optræder så antidemokratisk, voldeligt og fladpandet, som de hætteklædte tåber vi alle oplevede smadre og hærge gennem vores gader, så har du absolut intet at gøre i vores København. Så enkelt er det, siger han.

quote Det er grundlæggende Enhedslistens DNA, og hun er næppe det eneste, der har det synspunkt

Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, kultur- og fritidsborgmester, København

DF: Man er nødt til at tage skarpt afstand

For kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti er det ingen overraskelse, at en kandidat for Enhedslisten siger som Gyda Heding.

- Det er grundlæggende Enhedslistens DNA, og hun er næppe det eneste, der har det synspunkt i Enhedslisten, siger han til TV 2 Lorry.

- Man må tro, tænke og tale hvad man vil, men man må ikke handle, som man vil. Grænsen går, når man begynder at smadre andres ejendom. Det er man nødt til at tage skarpt og firkantet afstand fra, fortsætter han.

Det er en farlig vej at begynde at forklare de unges voldelige handlinger, mener han.

- I det øjeblik, man begynder at motivfortolke eller forklare, er man med til at acceptere, at nogen går over stregen. Det er aldrig okay at gå over stregen, siger han.

- Svært foreneligt med at være folkevalgt

I Venstre er medlem af kultur- og fritidsudvalget Jens-Kristian Lütken heller ikke overrasket over, at et medlem af Enhedslisten siger, at hun forstår de unge mennesker, der bruger vold.  

- Enhedslisten har desværre en tradition for at flirte med fascinationen for politisk vold. Det er det her endnu et eksempel på, siger han til TV 2 Lorry.

Ligesom Sisse Marie Welling er han ikke begejstret for udsigten til at blive kollega med Gyda Heding.

- Jeg har meget svært ved at se, at det er foreneligt at være folkevalgt og så ikke ville tage klart afstand fra personer, som udsætter andre mennesker for fare for deres liv og førlighed ved at skyde med møtrikker og bruge kasteskyts. Vold og hærværk er aldrig acceptabelt i et demokratisk samfund som det danske, siger Jens-Kristian Lütken.

Enhedslisten i København holder lørdag generalforsamling, hvor den endelige opstillingsliste vedtages. Da partiet opstiller på partiliste vil den være helt afgørende for, hvem der bliver valgt til Borgerrepræsentationen. Partiet har i dag 11 ud af de 55 folkevalgte på rådhuset.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik