Politikere kritiserer kommune: Frygter at personlige stemmer går tabt

Folketingskandidaterne i Roskilde er gået sammen om et brev, hvor de kræver, at kommunen selv opsøger alle de borgere, der kan have været afskåret fra at stemme personligt.

Har man allerede brevstemt til folketingsvalget i Roskilde Kommune, har man nu mulighed for at stemme om.

Roskilde Kommune er nemlig blevet gjort opmærksom på, at borgerservice enkelte steder skal have givet borgere forkerte oplysninger om muligheder for at brevstemme personligt til det forestående folketingsvalg.

Kommunens håndtering af sagen er dog langt fra tilfredsstillende for opstillede politikere i Roskildekredsen, på tværs af partier. 

quote Der er typisk tale om svage ældre, som netop derfor har brevstemt i hjemmet

Brev fra folketingskandidater i Roskilde

De har nu skrevet et brev til Roskilde Kommune, hvor de kræver, at der straks tages kontakt til alle, der har brevstemt i kommunen.

Her skal det sikres, at de har haft mulighed for at stemme personligt - og hvis ikke, have tilbud om en ny stemmeseddel med navne på. 

- Det er ikke tilfredsstillende, at der blot udmeldes, at man kan komme på borgerservice eller biblioteket og stemme om. Der er typisk tale om svage ældre, som netop derfor har brevstemt i hjemmet, står der blandt andet i brevet. 

Politiker: Unfair konkurrence 

NÅR MAN STEMMER VIA BREV

Man har mulighed for at stemme om, når man brevstemmer, for eksempel hvis man ombestemmer sig, eller hvis man har fået forkerte informationer, da man satte krydset første gang.

 

Det gælder på tværs af alle kommuner og ikke kun i Roskilde.

 

Der kan dog ikke brevstemmes på valgdagen og i dagene op til. Hvis man derfor ønsker at ændre sin brevstemme, så skal det ske ved en ny brevstemme senest den 1. juni.

Lars-Christian Brask, der er folketingskandidat for Venstre, uddyber frustrationen over for TV 2 Lorry:

- Hvis vi mister personlige stemmer, fordi dem, der har stemt, har fået at vide, at de ikke kan stemme personligt, så mister vi muligheder og konkurrence i forhold til andre kommuners kandidater.

Roskilde Kommune var mandag ude og beklage, at der kan være sket fejl i deres procedurer:

- Hvis det er sket, så er der tale om en beklagelig personlig fejl hos en medarbejder. Alle medarbejdere er blevet instrueret i, at selvom der ikke er kommet kandidatlister, kan man godt stemme personligt, siger Henning Strange, der er juridisk chefkonsulent i Roskilde Kommune.

Kommune kontakter alle, der har brevstemt

Roskilde Kommune vil nu kontakte alle, der har brevstemt, i deres digitale postkasse.

Brevet sendes ud "for en sikkerheds skyld, efter at Roskilde Kommune er blevet gjort opmærksomme på, at enkelte borgere har modtaget misvisende vejledning i forbindelse med, at de har brevstemt", skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Det er en højst beklagelig fejl - som vi nu forsøger at rette op på. Det må ikke ske, og vi gør vores yderste for at sikre, at alle borgere, der måtte have oplevet at være blevet vejledt forkert, får mulighed for at afgive deres stemme på en kandidat, hvis de ønsker det, udtaler kommunaldirektør Henrik Kolind i en pressemeddelelse.

Læs hele brevet, som politikerne sendte til Roskilde, her: 

Brev fra samtlige folketingskandidater i Roskilde Storkreds.
Brev fra samtlige folketingskandidater i Roskilde Storkreds.

Det er muligt at brevstemme til Folketingsvalget frem til den 1. juni.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik