Politikere klar til opgør med udskældt enhed, der straffer udsatte borgere

Københavns politikere er klar til at gå K-Kassen efter i sømmene. Det sker efter flere sager, hvor udsatte borgere har fået frataget deres sociale ydelser.

Københavns Kommune er suverænt den kommune i landet, hvor flest borgere bliver beskåret i eller helt frataget deres sociale ydelser. 

Det sker gennem enheden K-Kassen.

Nu vil Enhedslisten have undersøgt, om K-kassen kan nedlægges, så muligheden for den slags sanktioneringer i stedet rykkes tilbage til borgernes sagsbehandlere.

KØBENHAVN PRESSER DE SVAGESTE

En kommune kan straffe en borger på sociale ydelser, hvis borgeren ikke møder op til eksempelvis et møde på jobcenteret. Dermed kan borgeren sanktioneres og fratages sine ydelser.
  • 22 % af borgerne i København på sociale ydelser blev sanktioneret i 2017.
  • 5,5 % af borgerne i Århus blev sanktioneret i 2017
  • 3 % af borgerne i Odense, Esbjerg og Aalborg blev sanktioneret i 2017.

Meningen er, at sanktionerne skal bringe borgerne tættere på arbejdsmarkedet. Men de seneste dage har TV 2 Lorry mødt københavnere, hvor de langt fra har virket efter hensigten.

Blandt andet har TV 2 Lorry fortalt om:

  • Jane Pihlmann blev straffet for ikke at møde op på jobcenteret - på trods af lægens sygemelding. Hun røg efterfølgende ned i et sort psykisk hul. 
  • Ivalo Kiviog døjede med svære, psykiske sygdomme og selvmordstanker. Hun levede en omtumlet liv og var stærkt afhængig af sociale ydelser fra Københavns Kommune for at kunne få sit liv til at hænge sammen. Alligevel valgte kommunen i december sidste år at lukke for den kontanthjælp, som Ivalo Kiviog modtog. Sanktionen kom, efter at Ivalo Kiviog ikke dukkede op til et møde på Jobcenter Lærkevej.
  • Lone Schwartz, der efter 11 års kamp for en førtidspension blev så desperat, at hun troede selvmord var den eneste udvej. I mere end et årti blev hun skiftevis sendt i arbejdsprøvninger - og havde adskillige indlæggelser på psykiatriske afdelinger: 
 

For tidligt at nedlægge K-Kassen

På mandag skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget diskutere sanktionerne mod de udsatte borgere.

Enhedslistens forslag at nedlægge K-kassen møder dog ikke umiddelbart opbakning fra resten af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. 

- Vi vil gerne være med til at se på, om vi kan gøre det anderledes og bedre, men Enhedslisten konkluderer desværre for hurtigt i det her spørgsmål, når de foreslår at nedlægge K-Kassen, lyder det fra Radikales Christopher Røhl Andersen.

Socialdemokratiets Andreas Keil kan endnu ikke sige, om de stemmer for, imod eller har andre løsningsforslag. 

-  Men jeg kan i hvert fald sige, at vi ikke vil sanktionere udsatte borgere, hvor det alligevel ikke fremmer deres sag i forhold til at få et job. 

Heller ikke SF's Neil Bloem føler sig overbevist om, at en lukning af K-Kassen er den rette løsning:

- Den nye borgmester har heldigvis valgt at se med friske øjne på tildelingen af førtidspensioner - nu vil vi også kraftigt opfordre hende til at tage et fornyet kig på dette alvorlige område.   

 

Borgmester foreslår pilotprojekt 

Den opfordring har Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, Venstre, nu grebet.

I hvert fald har hun tænkt sig at gå til udvalget med et andet bud på en løsning: Et pilotprojekt, hvor man for en afgrænset gruppe af udsatte borgere, skal have flyttet muligheden for at sanktionere fra K-kassen til deres sagsbehandlere.

- Så kan udvalget om et års tid kigge på: Hvordan er det forsøget forløbet? Hvordan går det i øvrigt med K-kassen? Og så på et oplyst træffe beslutning om, hvordan den fremadrettede organisering skal være. 

- Vi ser gerne, at man måske finder en løsning, hvor vi tager et mindre område og kigger på det og ser vi, om vi kan gøre det bedre, inden vi smider det hele ud med badevandet, istemmer Konservatives Helle Bonnesen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik